Gemeente Bergen

Persbericht

Datum 9 oktober 2008
Plaats Nieuw Bergen

Herziening besluit rijksrivieren
Gemeente Bergen ontstemt over plannen Rijkswaterstaat

De gemeente Bergen is zeer ontstemd over de wijze waarop het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de herziening van het Besluit rijksrivieren gepresenteerd heeft. "Geheel zonder overleg vooraf heeft het Ministerie ons vorige week een brief gestuurd met een internetadres waar de herziening op te zien is. Hieruit blijkt dat er totaal geen rekening is gehouden met de plaatselijke situatie en de plannen die er liggen. We krijgen nu twee weken de tijd om te reageren en Rijkswaterstaat bepaalt vervolgens zelf wat ze met de reacties doen. Als de plannen doorgaan zoals ze nu liggen, komen diverse grote plannen van de gemeente in gevaar!" aldus een verontruste wethouder Frans Pekema (Ruimtelijke Ordening).

Het Besluit rijksrivieren bevat een afwegingskader waaraan nieuwe activiteiten in het rivierbed moeten voldoen. Het waarborgt de veiligheid in het achterland in geval van een hoogwatersituatie. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft besloten om deze beleidslijn nu te herzien. Het huidige Besluit rijksrivieren is volgens Rijkswaterstaat gebaseerd op verouderde gegevens en daarnaast komt het volgens hen niet altijd overeen met de nieuwste inzichten en modelgegevens.

De aanpassingen in de herziening hebben grote gevolgen voor de gemeente Bergen. Doordat er wijzigingen zijn in het stroomvoerend gebied van de Maas, zijn er grote consequenties voor ontwikkelingen aan de Maas, zoals de bouw van Eldershome en van woningen aan de Nicolaasstraat in Well. Maar ook inwoners kunnen, in geval van extreem hoogwater, last hebben van de plannen van Rijkswaterstaat omdat geen schadevergoeding wordt toegekend aan gebieden die vallen onder het Besluit rijksrivieren. Verder komen veel gebieden in een strenger regime te liggen waardoor mogelijkheden beperkt worden. Pekema: "Omdat het Ministerie van Verkeer en Rijkswaterstaat deze herziening wil doorvoeren zonder enig overleg vooraf, zonder inspraak en bezwaarmogelijkheden, heb ik inmiddels enkele Tweede Kamerleden verzocht om aan de Minister om opheldering te vragen. Ook de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat heeft hetzelfde gedaan. Wij zijn absoluut niet te spreken over de gang van zaken en zullen er alles aan doen om de plannen ongedaan te maken."



Gemeente Bergen