Ingezonden persbericht

Perscommuniqué

()

EUROPESE UNIE
()

Comité van de Regio's

CdR/08/CP 171.nl
Brussel, 9 oktober 2008

EU-richtlijn over industriële emissies gaat niet ver genoeg

"Als we het klimaat willen beschermen, dan moeten we de uitstoot van schadelijke stoffen door de industrie aanpakken", aldus CvdR-lid Cor Lamers (NL/EVP), burgemeester van Houten. Lamers doet deze uitspraak in een advies over de EU-richtlijn inzake industriële emissies. Het Comité van de Regio's van de Europese Unie (CvdR) heeft dat advies vandaag unaniem goedgekeurd. In veel EU-lidstaten werken provincies en gemeenten mee aan de uitvoering van milieu- en industriemaatregelen. Daarom is voor hen een sleutelrol weggelegd bij de terugdringing van en het toezicht op de uitstoot door de industrie.

De EU-lidstaten hebben zich ten doel gesteld om in 2020 de totale uitstoot van schadelijke stoffen met 30 procent te hebben verminderd. Lamers beschouwt bovengenoemd richtlijnvoorstel in dit opzicht "als een belangrijke stap in de goede richting", maar vindt dat het "niet ver genoeg gaat" ten aanzien van de terugdringing van de luchtvervuiling. Zeer teleurgesteld toont Lamers zich over de voorgestelde "soepele" emissiegrenswaarden voor grote stookinstallaties. Ook vindt hij dat de termijn waarbinnen grote stookinstallaties de maatregelen moeten uitvoeren, geen vijf maar drie jaar zou moeten bedragen.

Volgens de richtlijn moeten de emissiegrenswaarden aan nieuwe technische ontwikkelingen worden aangepast. Het CvdR dringt erop aan om in de richtlijn transparante en democratische procudures voor dergelijke aanpassingen vast te leggen. Lamers is erop tegen dat de grenswaarden via de zgn. 'comitologieprocedure' worden aangepast, d.w.z. door deskundigen die de lidstaten hebben aangewezen. "Dat is ondemocratisch en druist in tegen het subsidiariteitsbeginsel. De lokale en regionale overheden moeten democratisch een afweging kunnen maken tussen technische haalbaarheid en kosten en baten van milieumaatregelen."

Concreet beveelt het CvdR aan om de grenswaarden volgens de medebeslissingsprocedure en dus mede door het Europees Parlement te laten aanpassen. Via raadpleging van het CvdR zouden ook de provincies en gemeenten daarbij moeten worden betrokken.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Ongeveer tweederde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het Comité van de Regio's is een adviesorgaan, dat in 1994 is opgericht teneinde vertegenwoordigers van lokale besturen inspraak te geven bij het bepalen van de inhoud van deze wetgeving. Het CvdR houdt jaarlijks vijf zittingen, waarbij zijn 344 leden stemmen over de adviezen die door het Comité naar aanleiding van voorgestelde wetgeving worden uitgebracht. De Europese Commissie die het initiatief neemt om EU-wetgeving op te stellen, en de Raad, die de uiteindelijke inhoud van de wetgeving (doorgaans samen met het Europees Parlement) bepaalt, zijn verplicht het CvdR te raadplegen over een scala van beleidsterreinen zoals milieu, werkgelegenheid en vervoer.