Provincie Noord-Holland

Klachten over stankoverlast Zaandam

9-10-2008

Vandaag zijn klachten binnengekomen over stankoverlast uit de omgeving Zaanstad. De provincie heeft direct contact opgenomen met de olieoverslagbedrijven in het Westelijk Havengebied.

Bij een van deze bedrijven werden drie zeeschepen beladen met benzine. Dit is vermoedelijk de bron van de stank. De provincie heeft het bedrijf gevraagd onmiddellijk te stoppen met beladen. Het bedrijf heeft daar gehoor aan gegeven en gaat pas na overleg met de provincie verder met beladen.

De provincie is vergunningverlener en geeft milieuvergunningen af voor olieoverslagbedrijven. Daarbij is de provincie ook handhaver van de regels op basis van de wet milieubeheer. De afgelopen twee jaar zijn meerdere incidenten met stankoverlast opgetreden. Een van de oorzaken is de overslag van benzineachtige producten bij de olieterminals in het Westelijk havengebied. De provincie werkt er hard aan om de overlast in Zaanstad te beperken, zowel op gebied van vergunningverlening als op gebied van handhaving.

De provincie past de vergunningen van de olieterminals aan. Alle olieterminals moeten dampverwerkingsinstallaties voor zeeschepen hebben. Eén olieterminal heeft inmiddels een dergelijk systeem. De andere terminals volgen uiterlijk in 2009. Alle olieterminals hebben inmiddels al wel een dampverwerkingssysteem voor binnenvaartschepen.

Op het moment dat klachten over stankoverlast binnenkomen, neemt de provincie direct contact op met de olieterminals om na te gaan welke activiteiten plaatsvinden. Daarbij kan de provincie verzoeken de belaadsnelheid van benzineachtige producten direct terug te schroeven of het beladen geheel stil te leggen.

Met klachten of vragen kunt u contact opnemen met de Milieuklachtentelefoon van de provincie: (0800) 99 86 734 (gratis).

Nieuwsredactie