Gemeente Aalten


Aaltense kerken openen de deuren

Van 10 oktober tot en met 26 oktober 2008 vindt in de gemeente Aalten het project Religieus Erfgoed plaats. Kerken en andere religieuze gebouwen, met uiteenlopende achtergronden en verschijningsvormen in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en het aangrenzende Suderwick, laten in de herfstvakantie het publiek graag genieten van het moois dat zij te bieden hebben.

De gemeente Aalten herbergt een schat aan Religieus Erfgoed. De gemeente kent vele geloofsgenootschappen, die elk hun eigen sporen hebben nagelaten in het gebied. Tijdens het project kunt u onder meer een kijkje nemen in de Oude Helenakerk, waar zeer bijzondere muurschilderingen zijn blootgelegd. In Dinxperlo is het kleinste kerkje van Nederland te bezichtigen en de St. Joriskerk in het centrum van het middeleeuwse stadje Bredevoort is zeker het bezoeken waard. Over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Aalten wordt u geïnformeerd in de synagoge

en de overige kerken hebben elk een eigen interessant verhaal te vertellen.

In de religieuze gebouwen, de Aaltense musea en het Grenslandmuseum in Dinxperlo, worden tussen 10 en 26 oktober 2008 allerlei activiteiten georganiseerd rond het Religieus Erfgoed. U kunt er kunstzinnige, geschiedkundige en liturgische exposities bekijken, rondgeleid worden in diverse gebouwen en bijzondere concerten bijwonen. Op de zaterdagmiddagen is het mogelijk om een ritje te maken in de vroegere T-Ford van de Gelderse Tramwegen uit 1923 en op een aantal andere middagen kunt u zich door een overdekte huifkar langs diverse religieuze locaties laten vervoeren.

De opening van het project vindt plaats op vrijdagavond 10 oktober in de Oude Helenakerk in Aalten.

Op zaterdag 11 en zondag 12 oktober, woensdag 15 t/m zondag 19 oktober en woensdag 22 oktober t/m zaterdag 25 oktober 2008 zijn de deelnemende locaties te bezoeken van 13.00 uur tot 17.00 uur. Het project wordt op zondagmiddag 26 oktober 2008 op muzikale wijze afgesloten in de Dorpskerk in Dinxperlo.

In het kader van het project wordt een boekje uitgebracht over het Religieus Erfgoed in de gemeente Aalten. Het boekje bevat beschrijvingen van de kerken en overige religieuze gebouwen, waaronder de synagoge en de zondagschooltjes. Ook aan bijzondere begraafplaatsen wordt aandacht besteed. De locaties worden met elkaar verbonden door verschillende routes, die in het boekje worden beschreven. Verder treft u in een boekje een activiteitenagenda aan, waarin het aanbod aan exposities, rondleidingen, concerten en vervoer op overzichtelijke wijze wordt gepresenteerd.

Het boekje is vanaf 11 oktober 2008 gratis verkrijgbaar bij de VVV's in Aalten en in Dinxperlo, bij het Infocentrum in Bredevoort en bij de deelnemende locaties. Via de sites www.vvvaalten.nl www.vvvdinxperlo.nl en www.bredevoort-boekenstad.nl kunt u op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen in het project.