Landelijke Dag Psychische Gezondheid over dwangstoornissen 10 oktober

10/09/2008 11:24

Fonds Psychische Gezondheid

"Ik moet dit doen. Nù. Ik móet dit doen. Ik kàn het niet laten."

Mensen met een dwangstoornis geven gehoor aan deze dwingende gedachten. Niet één keer per dag, maar elk uur, elke minuut. Of vaker. Die ene bepaalde handeling móet worden uitgevoerd. Nu. En nóg een keer, en nóg een keer.

Dwangstoornissen worden nog niet zo lang (h)erkend als ziekte Om dwang uit het verborgene te halen besteedt het Fonds Psychische Gezondheid tijdens de Landelijke Dag Psychische Gezondheid aandacht aan dit onderwerp. Op 10 oktober wordt jaarlijks wereldwijd aandacht besteedt aan psychische problemen. In Nederland is het Fonds Psychische Gezondheid kartrekker van de 'Landelijke Dag'.

Dwangstoornissen:

Iedereen heeft wel bepaalde vaste gewoonten of rituelen. Je controleert zelf ook je gasfornuis. Is ie uit? En hoe vaak was jij je handen? Maar dwang kan zo'n ongezonde vorm aannemen dat het normaal functioneren in de weg staat. Dan spreek je van een dwangstoornis.

Ongeveer 2,6 procent van de totale Nederlandse bevolking last heeft van dwangstoornissen. Dat zijn ruim 400.000 mensen. Bijvoorbeeld Janneke, die niet meer aan tafel eet omdat de boel schoonmaken haar méér tijd kost dan het nuttigen van een maaltijd. Of Joost die niet twee sloten op zijn deur heeft, maar zes. En al deze sloten worden zes maal gecontroleert bij het weggaan. Of Lies die alle spullen in haar huis waterpas heeft staan én op afgemeten afstand van elkaar.

Een dwangstoornis verdwijnt niet vanzelf. De kans is zelfs groot dat de dwang erger wordt. Er is wel goede behandeling beschikbaar. Maar hulp zoeken is moeilijk. Iemand met een dwangstoornis herken je niet op straat. Het kan om je collega gaan, of om een familielid. De problemen die mensen ervaren zijn schrijnend. Er is veel verborgen leed.

Nieuw

Op het (wetenschappelijk) gebied van dwangstoornissen zijn er een aantal nieuwe ontwikkelingen gaande. Er worden nieuwe therapieën getest voor dwang, zoals IBA (Inference Based Approach) en diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation). Er vindt onderzoek plaats naar de 'emotieregulatie' en tevens zijn er plannen voor een familiepoli waar niet alleen de persoon met dwangklachten maar ook de familie en/of omgeving betrokken wordt bij de behandeling. Verder is er ook voor de jeugd extra aandacht. Om kinderen met aanleg voor een dwangstoornis te helpen wordt op 10 oktober een speciale kinderwebsite geopend.

Kortom; er zijn voldoende aanknopingspunten om in oktober aandacht te besteden aan het onderwerp dwangstoornissen.

Campagne over dwangstoornissen

Het Fonds Psychische Gezondheid brengt voor 10 oktober op grote schaal campagnematerialen uit. Met posters, freecards met prikkelende spreuken, flyers én media-aandacht wil het Fonds het grote publiek informeren over dwangstoornissen en hen stimuleren de informatieve website www.dwangstoornissen.nl te bezoeken. Op deze website vindt men informatie én een overzicht van alle activeiteiten die worden georganiseerd mbt dwang. Op en rond 10 oktober worden overal in het land publieksactiviteiten over dwangstoornissen gehouden, georganiseerd door betrokken instellingen en organisaties in de ggz. Voor informatie of advies kan het publiek contact opnemen met de Psychische Gezondheidslijn, tel. 0900-9039039 (20ct/min).

Met de Landelijke Dag wil het Fonds Psychische Gezondheid dwangstoornissen meer uit het 'verborgene' halen. Meer bekendheid over en meer begrip voor mensen met dwangstoornissen kan patiënten en hun omgeving uit hun isolement hieromtrent halen. Daarnaast draagt meer bekendheid bij aan een betere signalering van dwangstoornissen en kan het de drempel om hulp in te schakelen voor mensen met klachten verlagen.

Fonds Psychische Gezondheid

Het Fonds Psychische Gezondheid is een goed doel en zet zich in voor mensen met psychische problemen en hun omgeving. Het Fonds geeft financiële steun aan wetenschappelijk onderzoek en projecten in de zorg en geeft voorlichting over psychische problemen. Voor meer informatie zie: www.psychischegezondheid.nl.