Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* September

Koningin reikt 10 oktober 2008 Prijs voor Vrije Schilderkunst uit

Hare Majesteit de Koningin reikt vrijdagmiddag 10 oktober in het GEM Museum voor Actuele Kunst in Den Haag de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2008 uit.

Vier jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 6000 euro. Na de feestelijke uitreiking opent de Koningin een tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien zijn.

De Koninklijke Prijs is bedoeld als stimulans voor jong talent op het gebied van de schilderkunst. Koning Willem III stelde de Prijs in 1871 in. Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix hebben deze traditie tot op de dag van vandaag voortgezet. De prijsuitreiking en tentoonstelling vinden plaats onder auspiciën van de Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam.

Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig beroepsmatig beoefent en op 1 januari 2008 de leeftijd van 35 jaar nog niet had bereikt, kon meedingen naar de Prijs. In 2008 zonden, in reactie op advertenties in diverse media, 205 kunstenaars dia's en documentatie in. Ruim 1100 dia's passeerden de revue. Aan 89 kunstenaars werd gevraagd twee schilderijen in te zenden voor de tweede ronde.

De jury is dit jaar: Stijn Huijts, Carla Klein, Ronald Ophuis, Marien Schouten, Gé-Karel van der Sterren, Wilma Sütö (voorzitter) en Barbara Visser. De tentoonstelling in het GEM Museum voor Actuele Kunst is geopend van 11 oktober 2008 tot en met 7 december 2008.

10 september 2008

* © RVD