Ingezonden persbericht


Literair Zuiderzeefestival

Vrij 10 okt 2008 en Zat 11 okt 2008

Persbericht 18 september 2008

In Museum Elburg en op diverse locaties in de vesting Elburg wordt dit jaar voor het eerst het 'Literair Zuiderzeefestival' gehouden. Het festival brengt een bloemlezing van fraaie en bijzondere teksten bijeen die gaan over de Zuiderzee - waar in de loop der tijd zoveel moois over is geschreven. De teksten worden voorgedragen of anderszins ten gehore gebracht door tal van bekende schrijvers, muzikanten, vertellers etc. Vrijdag 10 oktober wordt om 16 uur het festival geopend in Museum Elburg.

Het museum heeft al vele optredens kunnen vastleggen. Zo komen er voordrachten van acteurs Freek van der Heide en Henk van Ulsen, de vertelster Anne van Delft en van auteurs Nettie van den Brake en Bies van Ede. Er worden spannende sagen en legenden voor kinderen van alle leeftijden voorgedragen door Els Baauw. De theatergroep 'Waterwijs' geeft zaterdags de hele dag optredens op de rondvaartboot in de haven van Elburg. De muziektent geeft onderdak aan de ballades van het Kamper Schokker Koor. Verder is er een muzikale bijdrage van Jos Lipke, Kleinkoor Sonante en Quintus. Maar ook vertoning van films en kinderactiviteiten staan op het programma. Naast de eerder genoemde plekken zijn de bevestigde locaties: de Vischpoort, Het Gruithuis, Boekhandel Bruna, Café De Bieb, restaurants 'Het Derde Hoofdstuk', 'De vesting' en 't Olde Regthuys'. Het definitieve programma wordt via de website www.museumelburg.nl bekend gemaakt. De locaties zijn voor de bezoeker te herkennen aan witte parasols. Ook is er een plattegrond met het programma verkrijgbaar bij de diverse locaties. Het gehele festival is gratis en voor elke cultuur- en/of Zuiderzeeliefhebber een absolute must!

Museum Elburg is een ontmoetingsplaats en podium voor activiteiten en evenementen in cultuurhistorische sfeer. Dit festival is daar een uitstekend voorbeeld van. De ervaringen met de Zuiderzee worden in het museum doorlopend op eigentijdse wijze in beeld gebracht. Tijdens het festival kunt u in het museum ook gratis de tentoonstelling 'Stormen en scheepsrampen op de Zuiderzee' bekijken. De zee is achter dijken en polders verdwenen. Toch wordt de herinnering aan vervlogen tijden in Elburg gekoesterd en bewaard. Het aloude vestingstadje is één groot openluchtmuseum en een sfeervolle gastheer voor dit festival.