Technische Universiteit Delft

Rampen
door M&C

Promotie van dhr. drs. R.B. Jongejan: "How safe is safe enough? The government's response to industrial and flood risks"

10 oktober 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir.drs. R.B. Jongejan | civiel ingenieur en doctorandus in de politicologie, Nederland
promotors | Prof.drs.ir. J.K. Vrijling (CiTG) en prof.dr. B.J.M. Ale (TBM)

How safe is safe enough? The government's response to industrial and flood risks

Het onderzoek is uitgevoerd bij CITG (TUDelft), TBM (TUDelft) en de Decision Support and Risk Group (London School of Economics). Het onderzoek is gefinancierd door de Directie Externe Veiligheid (VROM).

Rampen kunnen nooit geheel worden voorkomen. De Nederlandse overheid heeft zich daarom gecommitteerd aan risicobeheersing in plaats van de valse belofte van perfecte veiligheid. Deze studie had als doel om het huidige Nederlandse beleid ten aanzien van externe veiligheid en overstromingsveiligheid te evalueren, en voorstellen voor verbetering te formuleren. De resultaten van een dergelijke exercitie worden uiteraard sterk bepaald door de wijze waarop onderscheid wordt gemaakt tussen superieure en inferieure beleidsalternatieven. In deze studie zijn maatschappelijke verbeteringen gedefinieerd op een wijze zoals dat ook in kosten-batenanalyses gebruikelijk is. De drie belangrijkste onderwerpen die in het proefschrift worden behandeld zijn:


1. Het Nederlandse overstromings- en externe veiligheidsbeleid: huidige praktijken en mogelijkheden om lessen te trekken uit verschillende ervaringen.


2. Methoden voor de beoordeling van risico's: kosten-batenanalyse, FN-criteria, het voorzorgprincipe.


3. Omgaan met schade: het optimaliseren van de voorbereiding op rampen en zware ongevallen, de (on)verzekerbaarheid van grootschalige overstromingen, de relaties tussen verzekering en preventie.

De laatstgenoemde onderwerpen lijken actueel. Belangrijke conclusies zijn:


1. Het slecht zijn voorbereid op rampen hoeft geen reden voor bezorgdheid te zijn. Voor ongevallen met een lage kans van optreden renderen investeringen in preventie typisch beter dan investeringen in preparatie. En in dat geval kunnen schaarse middelen beter worden ingezet om ongevalskansen te verlagen.


2. Een verzekeringsarrangement waarin de nationale overheid verzekeringscapaciteit beschikbaar stelt (en niet (her)verzekeraars), zou de onverzekerbaarheid van grootschalige overstromingen in Nederland op efficiënte wijze kunnen opheffen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 september 2008