Provincie Noord-Holland

Datum

8-10-2008

Onderwerp

Statencommissie op werkbezoek in Berlijn, Potsdam en Hamburg

Rienk van der Veen

De commissie Wegen, Verkeer en Vervoer brengt van woensdag 8 t/m vrijdag 10 oktober een werkbezoek aan bestemmingen in Berlijn, Potsdam en Hamburg. Themas zijn verkeer en openbaar vervoer in stedelijke omgeving, rekeningrijden, fietsbeleid en zeehavenontwikkeling.

Woensdag oriënteren de commissieleden zich in Berlijn bij Verkehrslenkung Berlin (VLB) en Verkehrsmanagement Zentrale (VMZ) op de Berlijnse aanpak van de geïntegreerde afwikkeling van autoverkeer en openbaar vervoer. Met hightech sturings- en voorrangssystemen worden beide stromen in dezelfde gedeelde openbare verkeersruimte geleid. Op het Berliner Hauptbahnhof wordt de commissie ingewijd in de functies en betekenis van modern railmaterieel ontworpen en gebouwd door de fabriek Bombardier.
Donderdag staan in Potsdam bij het Brandenburgs ministerie van infrastructuur en ruimtelijke ordening tijdens presentaties en discusies het rekeningrijden en de organisatie en financiering van het openbaar vervoer in Brandenburg centraal. In Oraniënburg maken de commissieleden kennis met de fietspaden (o.a. het snelfietspad Berlijn-Kopenhagen) en het fietspadenbeleid van Brandenburg. Een ontmoeting met de minister van infrastructuur en ruimtelijke ordening van Brandenburg, Reinhold Dellmann, staat eveneens op het programma.
Vrijdag wordt de commissie in Hamburg ontvangen door de Hamburg Port Authority. Inleidingen, gesprekken en een rondvaart door het havengebied dienen ter kennis- en ervaringsuitwisseling over alles wat te maken heeft met de ontwikkeling en groei van een moderne zeehaven in relatie tot de zorg voor milieu, klimaat, wonen en werken in een havenstad.
De commissie keert vrijdagavond 10 oktober op Schiphol terug.