Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders bij jaarvergadering IMF/Wereldbank in Washington en op werkbezoek in Suriname

09-10-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is van vrijdag 10 oktober tot en met zondag 12 oktober aanwezig bij de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank in Washington, waarna hij doorreist naar Suriname voor een werkbezoek van 14 tot 18 oktober.

Op vrijdag 10 oktober neemt Koenders in Washington deel aan het kiesgroepoverleg, een vergadering samen met de twaalf andere landen uit de kiesgroep. Hier wordt de agenda van de jaarvergaderingen van het IMF en de Wereldbank voorbesproken. Op zaterdag 11 oktober voert de minister gesprekken met verschillende mensen uit de top van het Wereldbankmanagement en met ministers uit gelijkgezinde en ontwikkelingslanden. Op zondag 12 oktober vindt de vergadering van het Development Committee van de Wereldbank plaats. Op de agenda staan de volgende onderwerpen: de gevolgen van de huidige crises (financiële, voedsel, en energie), de gevolgen van klimaatverandering, de vertegenwoordiging van ontwikkelingslanden in het bestuur van de Wereldbank (Voice), en de strategie van de Wereldbank.

Minister Koenders brengt vervolgens van dinsdag 14 tot zaterdag 18 oktober een werkbezoek aan Suriname voor beleidsoverleg met minister Van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking. Op de agenda staat, naast de voortgang in de lopende programma's en projecten, de verdere afbouw van de Verdragsmiddelen. Ook zal worden gesproken over de nieuwe relatie tussen Suriname en Nederland, nu het einde van de ontwikkelingssamenwerking met Suriname in zicht komt.

Naast het beleidsoverleg zijn gesprekken voorzien met onder meer leden van de Surinaamse regering, het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van maatschappelijk organisaties. Ook zal minister Koenders de eerste projecten openen in het kader van de twinning faciliteit Suriname-Nederland. In het programma is ook een bezoek aan het binnenland opgenomen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Kees-Jaap Ouwerkerk, voorlichter van minister Koenders, op 06-52503255 of via cj.ouwerkerk@minbuza.nl.

Meer informatie over de relatie tussen Suriname en Nederland treft u aan op www.minbuza.nl. Informatie over de twinning faciliteit Suriname-Nederland is te vinden op de website www.utsn.nl.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl