Jury PRIXDEROME.NL 2009 bekend

10/10/2008 10:10

Bureau Prix de Rome

Persbericht

Amsterdam, 10 oktober 2008

Kestutis Kuizinas ere-voorzitter PRIXDEROME.NL 2009 Beeldende Kunst

juryleden: Ghada Amer, Yael Bartana, Jurgen Bey en Barbara Visser


---

Kestutis Kuizinas (1968, LT); is sinds 1992 directeur van Contemporary Art Centre (CAC) in Vilnius (Litouwen) en neemt het erevoorzitterschap van de jury PRIXDEROME.NL 2009 Beeldende kunst voor zijn rekening. Kuizinas speelde een belangrijke rol - voor eigen land en daarbuiten- bij het op de kaart zetten van Oost Europa in de hedendaagse beeldende kunst.

In tegenstelling tot vrijwel alle nationale en internationale kunstprijzen, bestaat de jury van de Prix de Rome overwegend uit kunstenaars.

De jury bestaat verder uit:

Ghada Amer (1963, EG). Het werk van beeldend kunstenaar Ghada Amer bestaat uit geborduurde canvas doeken en sculpturen, waarin de vrouw en haar positie in de maatschappij als thema voorkomt.

Vormgever Jurgen Bey (1965, NL), is internationaal bekend door zijn ontwerpen van onder meer meubels, maar zijn aandacht gaat ook uit naar (het ontwerp van) publieke ruimte. Zijn conceptuele werk draagt bij aan de internationale discussie over de rol van design en de ontwerper.

Yael Bartana (1970, IL), werkt vooral met video. In haar werk krijgen alledaagse gebeurtenissen een meervoudige interpretatie. Haar geboorteland Israel staat hierin vaak centraal. Bartana won de tweede prijs in de PRIXDEROME.NL 2005 Beeldende Kunst.

Beeldend kunstenaar Barbara Visser (1966, NL). Haar werk -foto's, video's en installaties- wordt gekenmerkt door het ontregelen van verwachtingspatronen. Visser won recent de prestigieuze Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2008.

Janwillem Schrofer (1945, NL), algemeen directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten, is jurysecretaris zonder stemrecht.

De PRIXDEROME.NL is de oudste Nederlandse 'staats'prijs voor kunstenaars tot 35 jaar in Nederland en heeft een anonieme voorronde. De deelnemende kunstenaars krijgen een inschrijfnummer om hun anonimiteit te beschermen. Dit geeft de Prix de Rome 'een unieke positie'. Pas in de laatste fase krijgt de jury de namen en curricula vitae van de inzenders.

De jury beoordeelt het werk dat bij de aanmelding is ingezonden en selecteert in de voorronde een longlist van 10 kunstenaars. Deze tien kunstenaars presenteren hun werk persoonlijk aan de jury in december 2008. Aan de hand daarvan kiest de jury vier eindrondekandidaten: de zogenaamde shortlist. De eindronde bestaat vervolgens uit een werkperiode van ca. drie maanden waarbij de shortlist-kunstenaars de beschikking krijgen over een atelier op de Rijksakademie in Amsterdam. Zij kunnen zich dan richten op nieuw werk dat gepresenteerd wordt in een tentoonstelling in kunstinstellingen De Appel en Witte de With. De eindjurering vindt tijdens de tentoonstelling plaats, in begin mei 2009. Tijdens de prijsuitreiking op 28 mei 2009 wordt de winnaar van de eerste prijs, die Eu 45.000,- bedraagt, bekend gemaakt alsook de tweede prijs van Eu 20.000 en de twee basisprijzen van Eu 10.000.

De inschrijfperiode van PRIXDEROME.NL 2009 Beeldende Kunst is nog geopend tot 17 oktober 17.00 uur a.s.

De PRIXDEROME.NL wordt georganiseerd als netwerkorganisatie door De Appel en Witte de With als presentatiepartners, AVRO Kunst, NAi Uitgevers en Kunstbeeld als mediapartners, Rijksakademie van beeldende kunsten, Westergasfabriek b.v.,

SNS Reaal als hoofdsponsor, Bouwfonds MAB Development, INBO Architecten, Ministerie van OCW.


---

Voor informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Martijntje van Schooten,

Bureau Prix de Rome, tel. 020 5270321 of mail naar prix@prixderome.nl

Sarphatistraat 470, 1018 GW Amsterdam / www.prixderome.nl





http://www.prixderome.nl