Nederlandsch Octrooibureau

Â

Domeinnaampiraten in Azië

Vanuit Azië worden alarmerende e-mails verstuurd over domeinnamen. Deze e-mails lijken afkomstig te zijn van domeinnaamregistrars. In de e-mail staat dat er in Azië aanvragen zijn gedaan voor registratie van domeinnamen waarin de naam voorkomt die u in Nederland of Europa heeft vastgelegd. U wordt in deze mail aangespoord om snel contact op te nemen met de domeinnaamregistrar. Zo kunt u voorkomen dat derden er in Azië met uw domeinnaam vandoor gaan.

Er worden de laatste tijd steeds meer van dergelijke e-mails verzonden. Aziatische domeinnaamregistrars gebruiken deze methode om aan nieuwe opdrachten te komen. Over het algemeen is het niet nodig om actie te ondernemen. De kans dat een derde de domeinnaam daadwerkelijk aanvraagt, is klein. Dit komt door de hoge kosten die er bij komen kijken. En mocht een derde de domeinnaam toch registreren, dan ontstaat er geen recht dat tegen u gebruikt kan worden. Het is natuurlijk wel vervelend wanneer het publiek door deze domeinnaam misleid wordt. Wilt u dit voorkomen, dan zou u uw naam moeten registreren in elk bestaand domeinnamenregister. Dit is een strategische keuze. Wij kunnen u alleen adviseren om uw merk(en) te laten inschrijven in die landen waar u uw producten of diensten aanbiedt of binnen afzienbare tijd gaat aanbieden. Een merkinschrijving is in de meeste landen een goede basis om een actie tegen een domeinnaam te ondernemen.

Wanneer u een e-mail ontvangt van een Aziatische domeinnaamregistrar en daar meer over wilt weten, kunt u contact opnemen met de juridische sectie van het Nederlandsch Octrooibureau.
Kayin Pang; kpa@octrooibureau.nl