Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z03927 / 2080902090

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over onderzoek waaruit blijkt dat leraren lijden onder het schoolmanagement. (Ingezonden 7 oktober 2008)


1
Wat is uw oordeel over het onderzoek "Lessen in leiderschap", waaruit blijkt dat bij slechts 18 procent van de leraren sprake is van een motiverend werkklimaat op school? 1)


2
Deelt u de mening dat het zorgwekkend is dat veel leraren 'de leidinggevende' als oorzaak van de slechte sfeer noemen? Zo ja, wat onderneemt u om het werkklimaat op school meer motiverend te maken? 2)


3
Bent u, gezien het demotiverende effect van het vele vergaderen met het middenmanagement, bereid en in staat maatregelen te nemen om de vergadercultuur in het onderwijs te veranderen? Zo ja, hoe gaat u dat doen? Zo neen, waarom niet?


4
Hoe ver bent u met het terugdringen van de `kleilaag' van managers en het teruggeven van de macht aan de leraar? Wat voor maatregelen heeft u genomen? 3)


5
Betrekt u bij het terugdringen van de managementlaag in het onderwijs ook het feit dat leraren tevreden zijn over een leidinggevende die leraren juist betrekt bij beslissingen? Hoe gaat u bevorderen dat leraren worden betrokken bij beslissingen, zonder dat de vergadercultuur nog verder wordt uitgebreid?


6
Deelt u de mening dat de positie van de leraar versterkt wordt als de overheid duidelijke regels stelt over salaris en bevoegdheid, zodat deze zaken minder afhankelijk worden van de willekeur van het schoolmanagement? Kunt u uw antwoord toelichten?


1) http://www.haygroup.com/nl/media/press_release.asp?PageID=12552
2) NRC, 4 oktober 2008

3) Vrij Nederland, 30 juni 2007