Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 10 oktober 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGMO-2008/3273 - Onderwerp
OV-chipkaart en consumentenoverleg.

Geachte voorzitter,

In mijn brief van 7 oktober 2008 (kenmerk VENW/DGMo-2008/3019) heb ik uw Kamer geïnformeerd over de afspraken die tijdens het overleg op 30 september 2008 met de decentrale overheden en de consumentenorganisaties zijn gemaakt voor een vervolgoverleg.
Een aantal consumentenorganisaties, de ANWB, Consumentenbond, Rover, de CG-raad, de LSVb en Viziris, hebben mij gevraagd hun achterliggende overwegingen aan uw Kamer kenbaar te maken. Graag voldoe ik aan hun verzoek. In de bijlage treft u deze overwegingen aan.

In het vervolgoverleg met decentrale overheden en de bovengenoemde consumenten- organisaties zullen de door hen genoemde punten terugkomen. Ik ga daarbij uit van een open en constructief gesprek, waarbij het belang van reizigers centraal staat. Dit belang is voor mij een belangrijk uitgangspunt. De criteria die daarvoor zijn aangelegd zullen in het overleg aan de orde komen.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGMO-2008/3273

Bijlage 1 Overwegingen van ANWB, Consumentenbond, Rover, de CG-raad, de LSVb en Viziris


· De bovengenoemde consumentenorganisaties hebben aangegeven dat het hen om de inhoud is te doen: een chipkaart die werkt voor de reiziger.
· De bovengenoemde consumentenorganisaties zijn uit het Landelijk Consumentenoverleg (LCO)1 gestapt, omdat zij onvoldoende vertrouwen hebben dat de koers die het project nu vaart, leidt tot een kaart die de reiziger meer gemak biedt en de reiziger niet met een duurder openbaar vervoer opzadelt. Voorts dringen bovengenoemde consumentenorganisaties aan op een eindbeeld van de kaart dat voldoet aan de reizigerseisen, voordat onomkeerbare stappen worden gezet in het project.

· De bovengenoemde consumentenorganisaties willen hun deelname aan het LCO weer hervatten, wanneer er garanties of toezeggingen zijn dat de belangrijkste knelpunten worden opgelost en dat aan de reizigerseisen zal zijn voldaan voordat de OV-Chipkaart wordt ingevoerd. Om te bepalen in hoeverre hiervan sprake is, nemen zij zich voor een gewenst eindbeeld te schetsen waarin deze eisen nader zijn geconcretiseerd.

Bovengenoemde punten zullen door de genoemde consumentenorganisaties in het vervolgoverleg ter tafel worden gebracht. Van de bespreking hiervan hangt het af of genoemde consumentenorganisaties weer tot het LCO zullen toetreden.


1 OPC, Rover, LSVb, Fietsersbond, ROCOV's, Unie KBO, CG-raad, IPO, Viziris, NS, ANBO, SkVV, ANWB, KNV/MOBIS, Consumentenbond, VOC, PCOB, CCO en het ministerie van VenW.

---