Gemeente Roermond

Aanpak illegale en overbewoning draagt bij aan veiligheid

Deurbel Het project illegale- en overbewoning heeft bewezen bestaansrecht te hebben en draagt bij aan de verbetering van het veiligheidsgevoel in Roermond. Vandaar dat het college van B&W het project wil voortzetten, in ieder geval tot 31 december 2009.

Het aantal huurwoningen waarin illegale of overbewoning heeft plaatsgevonden in Roermond is afgenomen. Verschuiving van het probleem van huurwoningen naar koopwoningen wordt aangepakt door het aankopen en slopen van probleempanden.

Een en ander brengt met zich mee dat het aantal vreemdelingen in Roermond is afgenomen, nu goedkope huisvesting voor deze groep steeds beperkter wordt.

De gemeente kreeg signalen over onveilige woonsituaties, onder andere veroorzaakt door illegale- en overbewoning. Veiligheid en de betrouwbaarheid van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) waren de aanleiding om in oktober 2005 een proef te starten met het weigeren van inschrijvingen op adressen waar de eigenaar (woningcorporaties) geen toestemming voor heeft gegeven. In 2006 leidde dat tot een convenant met Wonen Zuid, Woningstichting Roermond en Wonen Roer en Maas over de aanpak daarvan. Op 6 december 2006 is besloten het project te verlengen tot 31 december 2007. Dat is nu verlengd tot 31 december 2009.

Wil een huurder zich laten inschrijven bij de gemeente, dan moet hij eerst aantonen dat hij toestemming heeft van de eigenaar/verhuurder. Kan hij geen verklaring afleggen, dan wordt een adrescontrole opgestart; administratief (Publiekszaken) en fysiek (Stadstoezicht). In 2007 zijn 502 aanvragen van Publiekszaken naar Stadstoezicht gegaan, in de eerste helft van 2008 waren dat er 150.

Als een persoon niet staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens kan dat gevolgen hebben voor uitkeringen en voorzieningen. Nieuwe wetgeving (vanaf 2010) gaat bepalen dat afnemers (zoals andere gemeenten, Belastingsdienst, UWV, pensioenfondsen, deurwaarders) van gegevens moeten terugmelden als ze twijfels hebben.

Door extra aandacht voor de problematiek valt ook eerder op als er sprake is van toename van verhuismutaties op een bepaald adres. Er is een Task Force om kamerverhuurpanden te controleren die de leefbaarheid en veiligheid in de wijk in gevaar brengen. Daarbij zijn betrokken Publiekszaken, Stadstoezicht, Bouwtoezicht, brandweer, Bijstandszaken, Kabinet en Communicatie, en politie. Dan gaat het om huisvesting van teveel mensen, verblijf in kelders en op zolders, hygiƫnekwesties zoals ongedierte en vocht, ondeskundige verbouwingen, onprofessionele stroomvoorzieningen, ontbreken van nooduitgangen, brandpreventie etc. Brandweer en Bouwtoezicht hebben daar een leidende rol in.
Publicatiedatum: 10-10-2008 Bijgewerkt: 10-10-2008