Generali

Vragen en antwoorden over Generali en de kredietcrisis en uw verzekeringen bij Generali

Generali en de kredietcrisis

1. Moet Generali dezelfde financiële reserves aanhouden als banken? Nee. Verzekeraars, dus ook Generali, vallen onder andere toezichtregels dan de banken. Generali moet te allen tijde voldoende zekerheden kunnen stellen tegenover de verzekerde risico's. Dat is de betekenis van het begrip solvabiliteit. Nederlandse levens- en schadeverzekeraars zijn momenteel gemiddeld twee keer zo solvabel als minimaal wettelijk is vereist. Ook na de zware koersval op de aandelenbeurzen van de afgelopen weken, is de aanwezige solvabiliteit van Generali nog ruim 3 maal zo hoog als wettelijk vereist is (peildatum 8 oktober 2008).

2. Wat is de impact van de financiële crisis op Generali? Allereerst is het belangrijk dat u zich realiseert dat Generali een pure verzekeraar is en geen bancaire activiteit heeft. De huidige crisis treft met name banken. Generali bezit beleggingen om aan haar toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Door de crisis heeft ook Generali afschrijvingen moeten doen op haar beleggingsportefeuille. Maar, wij zijn een zorgvuldige verzekeraar en hebben een heel conservatief, voorzichtig beleggingsbeleid. Daarnaast is ook het Nederlandse toezicht streng, dus heeft Generali maar een beperkt gedeelte van haar vermogen belegd in aandelen. De financiële positie van Generali is zodanig sterk dat Generali aan haar verplichtingen, ook op langere termijn, kan voldoen. De toezichthouder houdt dat streng in de gaten.

3. Wat houdt het conservatieve, voorzichtige beleggingsbeleid van Generali in?
Generali heeft niet belegd in zogenoemde rommelhypotheken, suprimes en andere beleggingen die de veroorzaker zijn van de huidige kredietcrisis.
Wel belegt Generali ongeveer 15% van haar geld in vastgoed. Slechts ongeveer 15% in aandelen. Circa 50% in (staats)obligaties en rentedragende leningen en ongeveer 20% in Nederlandse hypotheken (met name verstrekt onder Nationale Hypotheek Garantie) (peildatum 30 september 2008).

4. Ik heb een polis met een garantie.
Hoe zeker kan ik ervan zijn dat mijn kapitaal aan het einde van de looptijd ook echt wordt uitgekeerd?
U heeft een levensverzekering met een gegarandeerd eindkapitaal op een afgesproken datum of een gegarandeerde periodieke uitkering vanaf een afgesproken datum. In die situatie is het na de oorlog in Nederland één keer voorgekomen dat een kleine (levens)verzekeraar niet volledig aan zijn verplichtingen kon voldoen. Na dit incident werden de eisen aan (levens)verzekeraars aangescherpt. Generali voldoet in ruime mate aan de daaruit voortvloeiende solvabiliteit, zoals vermeld bij vraag 1.

5. Ik heb een beleggingsverzekering.

5a. Hoe staat het met de waardeontwikkeling van mijn beleggingsverzekering?
Bij deze verzekering bepaalt onder andere het rendement -dat wordt behaald door de fondsen waarvoor u heeft gekozen-, het eindkapitaal. Daarbij gaat het niet om het rendement dat u nu behaalt. Van belang is het rendement zoals dat is behaald op de einddatum van uw polis. Op het waardeoverzicht dat u in het eerste kwartaal 2008 van ons ontving, staat in welke fondsen u op dat moment had belegd en wat de waarde ervan was op 31 december 2007. De waardeontwikkeling van deze fondsen kunt u dagelijks zien op deze site. Klik hier om deze waardeontwikkeling te zien. De waardeontwikkeling van uw fondsen wordt bepaald door de soort beleggingen van het fonds, ook wel fondsprofiel genoemd. Klik hier voor de fondsprofielen.

5b. De koers van mijn fondsen is gedaald. Heeft dit gevolgen voor de tarieven die op mijn beleggingsverzekering in rekening worden gebracht?
Nee, dit heeft geen gevolgen voor de tarieven die Generali u in rekening brengt. Deze tarieven zijn met u overeengekomen op het moment dat u de verzekering sloot en zijn onafhankelijk van de waardeontwikkeling van uw polis. Wel kan het zijn dat de totale risicopremie die u betaalt (de risicopremie = het tarief x het verzekerd bedrag) voor bijvoorbeeld de overlijdensrisicodekking in uw polis toeneemt. Dit komt omdat u premie betaalt over het verschil van de waarde van uw polis en uw verzekerd bedrag. Als de waarde van uw polis daalt dan moet u voor een hoger bedrag premie betalen. In dat geval wordt een groter deel van uw periodieke inleg gebruikt voor de risicopremie.

5c. Ik heb nu belegd in een aandelenfonds. Kan ik ook minder risicovol beleggen?
Ja, u kunt dan minder risicovol beleggen binnen uw beleggingsverzekering. Generali heeft bijvoorbeeld het DepositoFonds. Met dit fonds kunt u dan minder risicovol beleggen. Klik hier voor het profiel van dit fonds. Ook heeft Generali een fonds met een gegarandeerd rendement mits u blijft beleggen in dit fonds tot op de beoogde einddatum van de verzekering. Klik hier voor het profiel van dit fonds.
Wilt u uw beleggingen aanpassen? Klik hier voor het formulier om uw beleggingen te wijzigen.

5d. Ik weet niet meer of ik in mijn beleggingsverzekering beleg op de wijze die bij mij past. Hoe kom ik daarachter?
Generali heeft een hulpmiddel ontwikkeld waarmee u kunt bepalen welk risicoprofiel het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie. U kunt de zogenoemde profielbepaler zelf invullen om uw actuele beleggingsprofiel vast te stellen. Is uw verzekering bedoeld voor uw pensioen? Klik dan hier voor de Profielbepaler Pensioen. Heeft u uw verzekering afgesloten voor andere doeleinden? Klik dan hier voor de Profielbepaler Algemeen.

5e. Ik heb recent een brief gekregen over een switch van mijn beleggingen. Waar gaat dat over?
U heeft bij uw beleggingverzekering aangegeven gebruik te willen maken van de gratis service Switchlimiet van Generali. Wanneer de koers van uw fondsen door een vooraf bepaalde grens daalt, `switcht' de waarde van de beleggingen waarop dat betrekking heeft automatisch naar het Generali DepositioFonds. Het beleggingsprofiel van dit fonds is minder risicovol. Het is wel van belang dat u zelf in de gaten houdt of u weer naar een ander beleggingfonds wilt overstappen. U moet dat zelf bij Generali aangeven. Klik hier voor het formulier om uw beleggingen te wijzigen.

6. Als ik mijn polis wil beëindigen, kan dat dan? Ja, in principe kunt u uw polis beëindigen. In een aantal gevallen kan dit anders zijn. Bijvoorbeeld als uw polis onderdeel is van een collectieve pensioenregeling of is verpand voor de aflossing van uw hypotheek. Het is altijd wel van belang dat u vooraf goed nagaat waarom u uw polis wilt beëindigen.
Er zijn een paar overwegingen waar u bij stil dient te staan. Een levenpolis beëindigen of stoppen voordat de looptijd is verstreken, kan extra kosten met zich meebrengen. Overigens kost het opzeggen van een schadeverzekering geen geld. Ook is het -voordat u een lopende polis opzegt- verstandig na te gaan of een andere verzekeraar u wel accepteert. Daarnaast kunt u -als u bijvoorbeeld een schadepolis opzegt- geconfronteerd worden met een risico waartegen u dan niet verzekerd bent. Dit kan leiden tot grote schade die u in de financiële problemen kan brengen. Tot slot kan het voortijdig opzeggen of afkopen van hypotheekgerelateerde of lijfrenteverzekeringen forse fiscale consequenties hebben.
Mocht u uw polis willen beëindigen, dan adviseren wij u goed na te gaan of dat in uw geval verstandig is. Uw adviseur is u hierbij graag van dienst.

Mocht u nog andere vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met uw adviseur.

(Dit overzicht van vragen en antwoorden is opgesteld op 9 oktober 2008).

Algemene informatie over de kredietcrisis

Graag verwijzen wij voor informatie over de kredietcrisis naar de speciale sites van De Nederlands Bank en het Ministerie van Financiën. Ook het Verbond van Verzekeraars heeft een lijst opgestelde van antwoorden op veelgestelde vragen. De link hiervan treft u eveneens.

De Nederlandse Bank
De Nederlandsche Bank is verantwoordelijk voor het bewaken van de financiële stabiliteit in Nederland. Drie zaken zijn daarbij van belang: lage inflatie, veilig betalingsverkeer en soliditeit en integriteit van de financiële instellingen. De Nederlandse Bank heeft in verband met de kredietcrisis een speciale site geopend. Hier vindt u een overzicht van de genomen maatregelen en het standpunt over het Nederlandse pensioenstelsel. Klik hier om naar deze site gaan.

Het Ministerie van Financiën
De minister van Financiën is verantwoordelijk voor het functioneren van het financiële stelsel. Concreet betekent dit de structuur van het toezicht, de wetgeving die hieraan ten grondslag ligt en de besluitvorming over eventuele besteding van publieke middelen bij crisisbestrijding.
Het daadwerkelijke toezicht wordt uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Klik hier om naar de site te gaan van het Ministerie van Financiën over de kredietcrisis.

Het Verbond van Verzekeraars
Het Verbond van Verzekeraars is een belangenvereniging van particuliere verzekeraars op de Nederlandse markt. De leden van het Verbond vertegenwoordigen samen meer dan 95 procent van de verzekeringsmarkt. Het Verbond is een onafhankelijke vereniging die wordt bestuurd en betaald door de
leden.
Het Verbond heeft een lijst opgesteld met antwoorden op de meest aan haar gestelde vragen over de kredietcrisis. Klik hier om naar deze lijst te gaan.

© Generali verzekeringsgroep 2008