Rechtbank Leeuwarden


Bouw van een woning in het buitengebied van Damwoude stilgelegd

Op verzoek van een melkveehouder in het buitengebied van Damwoude heeft de voorzieningenrechter de bouw van een woning en een garage, (schuin) tegenover zijn melkveehouderij, stilgelegd.

Het college van burgemeester en wethouders van Dantumadeel had aan een inwoner van Damwoude vrijstelling en bouwvergunning verleend voor dit bouwplan. De vrijstelling was nodig omdat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan. Dit plan staat de bouw van woningen in het buitengebied, anders dan ten behoeve van een landbouwbedrijf, namelijk niet toe. Bovendien voeren de gemeente Dantumadeel en de provincie Fryslân het beleid dat de bouw van woningen in het buitengebied in beginsel niet wordt toegestaan.

Naar de mening van het college kan bouwplan toch doorgang vinden, omdat de huidige woning van de vergunninghouder gesloopt moet worden voor de aanleg van de Centrale As en de vergunninghouder eigenaar is van de grond waarop de woning en de garage gebouwd zal worden. De voorzieningenrechter heeft dit standpunt verworpen, omdat deze omstandigheden niets zeggen over de ruimtelijke aanvaardbaarheid van het bouwplan.

De voorzieningenrechter is verder van opvatting dat het college zich er onvoldoende van heeft vergewist welke gevolgen de bouw van de woning kan hebben voor de melkveehouder en diens bedrijf. De bouw van de woning kan namelijk tot gevolg hebben dat hij voor toekomstige bouwplannen een milieuvergunning moet aanvragen, terwijl hij vroeger kon volstaan met een eenvoudige melding. Dit heeft te maken met de afstand tussen de op te richten woning en de melkveehouderij.

Om deze redenen heeft de voorzieningenrechter de bouwvergunning geschorst.

LJ Nummer

BF7182

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 10 oktober 2008 Naar boven