Partij van de Arbeid

EU: financieel toezicht verbeterd

10-10-2008 01:31

Een meerderheid in het Europees Parlement heeft ingestemd met een rapport van PvdA Europarlementariër Ieke van den Burg. Hierdoor wordt de Europese Commissie gedwongen met wetgevingsvoorstellen te komen om het financiële toezicht op Europees niveau te verbeteren. Van den Burg: Het is van groot belang het vertrouwen te herstellen.

Het Europees Parlement heeft tijdens de plenaire zitting het rapport van Van den Burg met grote meerderheid aangenomen. Van den Burg: De huidige paniek op de financiële markten rechtvaardigt snel vergaande hervormingen. Het is van groot belang het vertrouwen te herstellen. De Europese Ministers van Financiën slagen er maar niet in voorbij de individuele nationale oplossingen te komen. Oplossingen die soms de situatie voor anderen weer ingewikkelder maken en per saldo de situatie verergeren. De Europese Commissie staat er machteloos bij en kijkt ernaar. Mijn rapport dwingt hen nu met wetgevingsvoorstellen te komen om het financiële toezicht op Europees niveau te verbeteren.

Begin deze week hebben de Europese Ministers van Financiën reeds besloten om de garantie van spaarders gezamenlijk te verhogen. Het Europees Parlement eist maatregelen van de Europese Commissie om te voorkomen dat lidstaten hierover met elkaar gaan concurreren. Verschillende garantieniveaus per lidstaat voor spaarders leiden tot extra onzekerheid en instabiliteit,' volgens Van den Burg, Ook voor Europese spaarders buiten de EU, zoals in IJsland, moet duidelijk worden hoe zij beschermd worden tegen onverwachte verliezen. Europese samenwerking kan ook helpen om bijvoorbeeld IJsland te dwingen zich aan de afspraken te houden.'

De PvdA dringt al jaren aan op sterker Europees toezicht, omdat financiële producten en instellingen over nationale en sectorale grenzen heen gaan en een veertigtal grote financiële groepen over de grenzen heen het speelveld in de Europese Unie bepalen. Vrijwillige afspraken en een zeer versplinterd toezicht in Europa bleken tot nu toe onvoldoende om stabiliteit te garanderen en de economie te beschermen tegen te grote risico´s, aldus Van den Burg.