Gemeente Den Haag

Raad in de toekomst nóg beter geïnformeerd De raad wordt in de toekomst nóg beter geïnformeerd door het college, zo klonk de algemene conclusie tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 oktober, na de gevoerde interpellatie van de oppositiepartijen onder aanvoering van D66. De betreffende raadsfracties gebruikten dit zwaarwegende raadsinstrument om wethouder Sander Dekker te ondervragen over de geringe informatievoorziening die hij had geboden rondom de financiële problemen van ADO Den Haag.

Luchtfoto van het ADO stadion D66 vroeg de wethouder onder meer waarom hij de raad niet tijdig had geïnformeerd over de problemen bij Stichting Stadion Ontwikkeling (SSO) en ADO. De wethouder gaf aan dat SSO destijds had aangegeven zelf het financiële probleem op te zullen lossen. Ook bood de wethouder zijn excuses aan voor het niet beter informeren van de raad en het laten besteden van gemeentelijke gelden voor andere doeleinden bij ADO.

De oppositiepartijen (D66, ChristenUnie-SGP, Politieke Partij Scheveningen, Solidair Nederland, Groep Van der Velden, SP, Islam Democraten en de Haagse Stadspartij) zijn nog kritisch over het optreden van de wethouder en de gang van zaken en dienen daarom een motie van wantrouwen in. Over deze motie is hoofdelijk gestemd, waarbij 16 stemmen vóór en 27 tégen stemden. De motie was daarmee verworpen.

De VVD-fractie benadrukt dat er in het financieringsproces ook veel dingen goed zijn verlopen en de gemaakte fouten geen grote fouten zijn. De PvdA-fractie eist van de wethouder dat dit soort fouten niet herhaald zullen worden in de toekomst en accepteert zijn excuses.

Charter Krachtwijken
De raad behandelde daarna een ander agendapunt, namelijk de charter tussen Den Haag en het rijk over de inzet van het rijk in de Haagse krachtwijken. De CDA-fractie vraagt de wethouder een op maat gesneden aanpak te voeren per wijk voor wat betreft het wel of niet plaatsen van ondergrondse afvalcontainers. Zij dient hiervoor samen met de Politieke Partij Scheveningen en Groep Van der Velden een motie in. Deze haalde niet de meerderheidssteun van de raad.

De GroenLinks-fractie vroeg de wethouder vooral de bewoners te betrekken bij de uitvoering van de plannen in de krachtwijken. De fractie ChristenUnie-SGP vindt dit eveneens belangrijk en vraagt de wethouder hier in de communicatie aandacht aan te besteden. De wethouder bevestigt het belang hiervan. Tot slot benadrukt de wethouder dat ook andere wijken, die geen krachtwijk zijn, extra aandacht zullen krijgen, zoals Laak.

In deze raadsvergadering is Bouwdewijn Revis benoemd tot nieuw raadslid van de VVD-fractie. Hij volgt zijn voorganger Ageeth van den Heuvel op. Ook is Iris Michels-Spee (VVD) benoemd tot voorzitter van de commissie SWEI en Hiek van Driel (SP) benoemd tot voorzitter van de commissie MO.

Een samenvatting van deze vergadering is te zien op maandag 13 oktober vanaf 13.00 uur op Den Haag TV en op politiek.residentie.net.