Gemeente Bussum

Commissie van Wijzen onderzoekt herindeling

Het gemeentebestuur van Bussum heeft met belangstelling kennis genomen van het besluit van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken om een Commissie van Wijzen te vragen haar nader te adviseren over het Herindelingsadvies Gooi en Vechtstreek. Het instellen van de commissie is afgesproken tijdens een overleg van de staatssecretaris met de burgemeesters van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp. In het herindelingsadvies van de provincie Noord-Holland zouden deze gemeenten samen fuseren in een zogenoemde G4. De gemeente Bussum is altijd tegen deze G4 geweest omdat zij vindt dat deze fusie geen oplossing biedt voor de problemen die de regio kent. Bussum kwalificeert het advies als onevenwichtig, onsamenhangend en onlogisch.

Door deze aanpak met de commissie van Wijzen loopt de startdatum van de nieuwe gemeente een jaar vertraging op. Deze was eerst gepland op 1 januari 2010, de eerstvolgende mogelijkheid wordt nu 1 januari 2011.

Burgemeester Schoenmaker is blij met de uitkomsten uit het gesprek met de staatssecretaris: Natuurlijk is Bussum blij dat de staatssecretaris het provinciale advies niet zondermeer heeft overgenomen. De gemeente Bussum zal het onderzoek van de Commissie van Wijzen dan ook actief steunen. Ik zie ook in dat er wat moet gebeuren in de regio. Er moet aandacht zijn voor de regionale problemen waar het vorige herindelingsadvies onvoldoende oplossingen voor bood. Ik zie dan ook vol vertrouwen uit naar het advies van de Commissie.