Gemeente Almelo

Gemeente Almelo organiseert bijeenkomst voor nabestaanden vernielde graven

10 oktober 2008 - Op donderdag 9 oktober organiseerde de Gemeente Almelo een informatiebijeenkomst naar aanleiding van de vernielingen op de begraafplaats t Groenedael van zondag 21 september 2008, waarbij 67 grafstenen omver werden getrokken. Van bijna alle graven die beschadigd waren is een nabestaande gevonden. In sommige gevallen ging het daarbij om de rechthebbende van het graf, in andere gevallen betrof het nabestaanden waarmee al telefonisch contact was geweest en die bereid waren de grafrechten op naam te stellen.

Na de ontvangst in uitvaartcentrum Vredehof, werd er gesproken door wethouder Schouten en de beheerder van de begraafplaats, de heer T. Homan. Op de bijeenkomst waren 35 nabestaanden. Na afloop van de bijeenkomst gingen de nabestaanden naar de begraafplaats om de herstelde graven te bezoeken.

Herstelwerkzaamheden

In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 september werden op de begraafplaats 67 grafmonumenten vernield. Op maandag 22 september is het personeel van de begraafplaats direct begonnen met de herstelwerkzaamheden. De hagen werden verwijderd, nog staande stenen werden tijdelijk weggehaald en er werd een nieuwe fundering gemaakt voor vijf rijen graven van elk 25 graven.

Nu bijna drie weken later, staan alle grafmonumenten weer keurig rechtop, op de nieuwe fundering. Bijna alle stenen konden gerepareerd worden. Een enkel voetstuk is vervangen. Als over 2 á 3 weken de coniferenhagen worden geplant zijn de herstelwerkzaamheden afgerond.

Zie ook:

* Begraven op 't Groenedael