Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer
Der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
10 oktober 2008 PO&K/OO/59073

Onderwerp
Engelse les voor kleuters

Onlangs heeft dhr. Vervaet een tweetal emailberichten gestuurd aan de heer Van de Camp, voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarin u naar aanleiding van een tweetal adviezen van de Onderwijsraad, namelijk het advies over "Vreemde talen in het onderwijs" en het advies over "Een rijk programma voor ieder kind" uw zorg uit. Naar zijn mening wordt in beide adviezen uitgegaan van de idee dat het kinderbrein een hol vat zou zijn dat naar wens gevuld kan worden. Hij zet uiteen dat dit een onhoudbare aanname is en de ideeën om leeropvang voor vier dagdelen per week tussen 2,5 en 4 jaar in te stellen en om kleuters Engelse les te geven, wekken bij hem dan ook grote zorg. U heeft mij gevraagd om een reactie.

Zoals dhr. Vervaet zelf al aangeeft, vormen twee recente adviezen van de Onderwijsraad de aanleiding voor zijn zorg.
Op 3 oktober jl. heb ik een beleidsreactie op het advies rondom "Een rijk programma voor ieder kind" naar de Tweede Kamer verzonden. Minister Plasterk bereidt op dit moment een beleidsreactie voor op het advies "Vreemde talen in het onderwijs" die naar verwachting begin november naar de Tweede Kamer wordt gezonden.
In deze beleidsreacties zijn ook de visies van verschillende deskundigen op het gebied van onder andere taalverwerving en pedagogiek geraadpleegd. In dit licht zijn ook de uitspraken van dhr. Vervaet meegenomen.
Voor een reactie op zijn standpunten verwijs ik u dan ook naar beide beleidsreacties.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Sharon A.M. Dijksma

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl