Gemeente Rotterdam

Het gaat weer goed met de Nederlandse stad. Waren steden na de Tweede Wereldoorlog decennialang overwegend probleemgebieden, de laatste jaren doen ze het beter. Sommige presteren zelfs buitengewoon goed. Daarom heeft de jarige stichting Forum voor Stedelijke Vernieuwing aan een deskundige jury gevraagd zeven steden te nomineren voor de prijs voor de beste stadsontwikkeling in de afgelopen vijfentwintig jaar. Rotterdam is een van de genomineerden.

De jury heeft behalve Rotterdam ook Amsterdam, Den Haag, Groningen, Maastricht, Tilburg en Willemstad (Curaçao) genomineerd. Vervolgens heeft het Forum voor Stedelijke Vernieuwing aan haar achtenzestig leden tellende Algemeen Bestuur gevraagd uit deze zeven steden de beste te kiezen. Welke stad in het koninkrijk heeft zich het beste ontwikkeld in sociaal, economisch, cultureel en fysiek opzicht? Dat maakt het Forum bekend op 30 oktober.

De winnaar van de verkiezing zal die dag bekend worden gemaakt tijdens een feestelijke lustrumbijeenkomst van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing in de Grote Kerk te Den Haag. Delegaties van alle zeven genomineerde steden zijn daarvoor uitgenodigd. De winnende stad ontvangt als prijs een speciaal voor de gelegenheid geschreven en ter plekke voorgedragen gedicht van Hagar Peeters.
Abram de Swaan zal de feestrede uitspreken. Daniel Nicolas heeft in opdracht van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing alle zeven steden gefotografeerd. Alan Lauris zal door hem speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde muziek ten gehore brengen. Andrée van Es is de avondvoorzitter.

De jury heeft de zeven nominaties uiteraard allemaal voorzien van een uitvoerige motivatie. Zo schrijven de deskundigen over Rotterdam onder meer: "De stadsvernieuwing, zoveel is zeker, is uitgevonden in Rotterdam. In deze stad aan de Maas kan men overal sporen vinden van een constante vernieuwingsoperatie. Denk aan de Kop van Zuid, maar vergeet ook niet het 'opzoomeren'. Ondertussen kleurt de oude havenstad steeds multicultureler. Rotterdam is en blijft de opwerkingsfabriek van Nederland."

Wil je meer weten over het jubilerende Forum of over de verkiezing? Kijk dan op http://www.forum-sv.nl of neem contact op met Christa van Vlodrop, 010-282 5156. Uiteraard houden we je via intranet op de hoogte van de uitslag van de verkiezing.

Bron: Bestuursdienst, 10-10-2008