Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zwakke scholen leveren vaak prestatie van formaat

G4-wethouders doen in oproep complexe werkelijkheid scholen geweld aan

Utrecht, 6 oktober 2008 De VO-raad vindt dat de wethouders van de G4 in de berichtgeving een ongenuanceerd beeld wegzetten van de problematiek rond de zwakke scholen in hun gemeente. Volgens de VO-raad is een zwakke school lang niet altijd een school die slecht presteert. VO-raad-voorzitter Sjoerd Slagter: Scholen die als zwak te boek staan, krijgen vaak alle achterstandsproblematiek voor hun kiezen, bijvoorbeeld omdat ze zich in achterstandwijken bevinden. Het gaat dan om een accumulatie van grootstedelijke problematiek: leerlingen die uit sociale achterstand komen, die met een wankele thuissituatie te maken hebben of die kampen met taalachterstand. Deze scholen leveren vaak een prestatie van formaat, alleen al door ze binnenboord te houden.

De VO-raad heeft zich geërgerd aan het over één kam scheren van alle zwakke scholen door de wethouders. Natuurlijk zijn er zij het weinig scholen die zwak zijn, omdat ze wanprestaties leveren; die moeten volgens de VO-raad worden aangepakt. Wij steunen de oproep die de wethouders in hun brief doen. Ook wij vinden ondubbelzinnig dat de Onderwijsinspectie moet ingrijpen als scholen wanpresteren en weigeren samen te werken met de gemeenten , aldus Slagter.

Maar voor de meeste zwakke scholen geldt volgens de VO-raad dat ze tegen dezelfde problematiek aanlopen als de wethouders van de grote steden zelf. Wij constateren met de wethouders dat er in delen van de grote steden een groeiende onderklasse is. Dat is problematiek die wethouders en scholen samen het hoofd moeten bieden. De VO-raad hecht daarom zeer aan het regelmatige overleg van de onderwijswethouders in de vier grote gemeenten met hun schoolbesturen en de VO-raad.


---

Meer informatie /