De Nederlandse Bank


Banken onder het Nederlandse depositogarantiestelsel

Nieuwsbericht

Datum 10 oktober 2008

Allereerst over de dekking zelf. Veruit de meeste banken in Nederland vallen onder de dekking van het Nederlandse garantiestelsel. Deze dekking is dinsdag 7 oktober 2008 verhoogd tot EUR 100.000 per persoon per bank. Voor en/of-rekeningen geldt de dekking per persoon. Op het lijstje hieronder vindt u een overzicht van de meest bekende banken die vallen onder het Nederlandse garantiestelsel.

De Nederlandse dekking geldt overigens niet alleen voor Nederlandse banken met de bekende Nederlandse namen, maar ook voor veruit de meeste van de banken in Nederland met een mogelijk buitenlandse naam. Veel van deze banken hebben namelijk een volledige Nederlandse bankvergunning van DNB, ook al hebben ze bijvoorbeeld een moederbank buiten de Europese Unie (EU). Ze vallen volledig onder het Nederlandse garantiestelsel omdat ze een Nederlandse bankvergunning bezitten. Ook deze banken zijn opgenomen op het lijstje hieronder. In het rijtje bevindt zich onder meer een aantal Turkse banken, maar er zijn ook banken bij uit andere landen buiten de EU. Zij worden dus volledig gedekt onder het Nederlandse garantiestelsel.

Naast deze categorie banken is er nog een categorie banken uit de Europese Unie met bijkantoren in Nederland. Deze banken vallen allemaal onder het garantiestelsel van het land waarvan zij afkomstig zijn. Omgekeerd vallen bijkantoren van Nederlandse banken in het VK onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Bijkantoren hebben uiteraard een vergunning van de toezichthouder in het land waarvan herkomst zij afkomstig zijn. Deze landen kunnen voor wat de dekking betreft een hogere of lagere grens kennen dan de Nederlandse EUR 100.000 per persoon per bank, maar in ieder geval geldt daar de minimumdekking van EUR 50.000 per persoon per bank die afgelopen dinsdag in EU-verband is afgesproken.

De lijst onderaan deze pagina, met daarin de belangrijkste banken in Nederland die spaarrekeningen hebben uitstaan bij het Nederlandse publiek, is niet uitputtend. Staat uw bank er niet bij en heeft u vragen daarover, belt u dan op werkdagen tussen 8:00 en 19:00 uur met de Infodesk van de Nederlandsche Bank, telefoonnummer 0800 020 1068 (gratis). U kunt ook een e-mail sturen naar info@dnb.nl. Ook voor andere vragen over het garantiestelsel kunt bij deze adressen terecht.

Op de pagina 'Hoe werkt het depositogarantiestelsel?' staat uitleg over hoe u het register van DNB kunt raadplegen. Dat register bevat de volledige lijst van banken met een Nederlandse bankvergunning en banken uit de rest van de EU met kantoren in Nederland die onder de garantie van het thuisland vallen. Het kan zijn dat uw bank onder een andere handelsnaam werkt dan de naam waarop de vergunning is afgegeven. Dat is de reden dat het register vaak namen telt die net iets anders zijn dan op het hierbij opgegeven lijstje. De handelsnamen waaronder wordt gewerkt zijn vaak eenvoudiger dan de officiële namen van de bedrijven die de vergunning dragen. Ook is de officiële lijst uit het register langer omdat achter één handelsnaam vaak meerdere bedrijfsonderdelen schuil kunnen gaan. Voor vragen kunt u terecht bij bovengenoemde DNB-adressen.

Downloads


* Banken in Nederland die vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel per 10 oktober 2008 (PDF: 50,1 Kb)
---

Lees voor