Afspraken over bestrijding van illegaliteit

Persbericht | 10-10-2008

Vanmorgen hebben de bewindslieden van Justitie, minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak, en de voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen Meijboom het convenant politiële vreemdelingentaak 2009 - 2011 ondertekend. De minister van Justitie tekende mede namens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Met de ondertekening van het convenant hebben de regering en de politie afspraken gemaakt over de aanpak van de bestrijding van illegaliteit en de daarbij behorende criminaliteit.

Om illegaliteit effectief te bestrijden krijgen drie groepen bij de inzet van de politie prioriteit. Dat zijn criminele vreemdelingen, vreemdelingen die overlast veroorzaken en uitgeprocedeerde en/of illegale vreemdelingen. In het convenant zijn daarnaast afspraken gemaakt over het bestrijden van migratiecriminaliteit, waaronder identiteitsfraude en mensenhandel. Slachtoffers van mensenhandel krijgen extra aandacht.

Het convenant wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Er worden onder meer afspraken gemaakt over het aantal identiteitsonderzoeken dat de vreemdelingenpolitie gaat uitvoeren, het aantal dossiers dat aan de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) wordt overgedragen en het aantal voorstellen tot ongewenstverklaring dat bij de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) zal worden ingediend. Daarnaast start de politie een traject om de aanpak van migratiecriminaliteit beter te definiëren en meetbaar te maken.