Politie Noord- en Oost Gelderland

Politie sluit onderzoek overvallen af

Doetinchem , 10-10-2008 o Het rechercheteam dat onderzoek doet naar een aantal gewelddadige overvallen in de Achterhoek sluit deze week haar onderzoek af. Zij verdenkt de verdachten in wisselende samenstelling een zestal overvallen te hebben gepleegd. Acht verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis.

Eén of twee gewelddadige overvallen per maand. Gepleegd vanaf mei tot en met juli van dit jaar. Twee overvallen op echtparen in het buitengebied van Doetinchem en een overval op een echtpaar in Duiven kenmerkten zich door veel geweld. Vooral deze overvallen zorgden voor algemene verontwaardiging bij het publiek.

Politieonderzoek
Het onderzoek naar de verdachten was tijdrovend en niet eenvoudig. De overvallen werden in wisselende samenstelling gepleegd Bij iedere overval werd naast een technisch onderzoek en een buurtonderzoek ook een passantenonderzoek ingesteld. Alle informatie en tips werden geanalyseerd om tot een daderprofiel en mogelijke dadergroep te komen.

Toen het onderzoek steeds groter en ingewikkelder werd en voorkomen moest worden dat er nieuwe overvallen werden gepleegd, heeft de politie een Team Grootschalig Optreden (TGO) ingezet. Dit rechercheteam bestond uit 25 rechercheurs.

Omdat in Duiven een soortgelijke overval op een woning had plaatsgevonden, ontstond het vermoeden dat er mogelijk een verband was tussen de zaken. Daarom werden rechercheurs van de politie Gelderland-Midden betrokken bij het onderzoek.

Verdachten
Op 11 augustus vonden de eerste aanhoudingen in alle vroegte plaats. In de periode erna volgden nog enkele aanhoudingen, onder andere van een man die van heling wordt verdacht.

De groep verdachten bestond uiteindelijk uit een tiental personen, waarvan er nog acht in voorlopige hechtenis zitten. Daarnaast waren er ook enkele vrouwen/vriendinnen die op enigerlei wijze betrokkenheid bij de gepleegde overvallen ten laste wordt geld. De meeste verdachten komen uit Doetinchem of directe omgeving. Twee zijn afkomstig uit Dieren en één uit Hengelo (Ov).

Overvallen
De verdachten worden verdacht van drie overvallen op de bewoners van woningen in Doetinchem, Zelhem en Duiven en een overval op cafetaria de Huet in Doetinchem, Super de Boer in Doetinchem, een tankstation in Etten en. Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachten bij de overval op de Haafsweg in Doetinchem zich in de woning hebben vergist. Inhoudelijk worden hier verder geen mededelingen over gedaan.

De verdachten maakten gebruik van verschillende autos en bij de overval op het echtpaar in Zelhem werd gebruik gemaakt van een in Scherpenzeel gestolen auto. Tijdens het onderzoek heeft de politie ook een vuurwapen en munitie in beslag genomen.

Rechtszitting
Alle slachtoffers zijn op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen van het onderzoek. De meeste verdachten hebben bij de politie een verklaring over hun aandeel bij de overvallen afgelegd. Zij zijn voorgeleid voor de Rechter-commissaris en verblijven sindsdien in voorlopige hechtenis.

Het proces-verbaal wordt binnenkort overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Zutphen. Op 2 en 3 december staat een rechtszitting gepland de verdachten zich moeten verantwoorden tegenover de rechter.