Ministerie van Defensie

10-10-2008 17:08

MARINE KLAAR VOOR INZET NATO RESPONCE FORCE

Nadat al eerder de maritieme brigadestaf, Commander Netherlands Maritime Force, haar testfase succesvol had afgerond, heeft gisteravond op 10 oktober de maritieme commandant van de NAVO-macht het geheel van staf, schepen en marinierseenheden volledig inzetbaar verklaard voor de NATO Responce Force.

Gedurende één week verbleef een NAVO-evaluatieteam aan boord van Hr.Ms. Johan de Witt om de marine te beoordelen in de grote oefening Joint Warrior, die gehouden wordt in de wateren ten westen van Schotland. Door dit positieve resultaat vormt de Koninklijke Marine van 5 januari tot eind juni van het volgend jaar een groot deel van de maritieme poot van de snel inzetbare interventiemacht van de NAVO.

Joint Warrioris een twee maal per jaar gehouden grote Britse oefening in alle aspecten van militair optreden voor staven en eenheden. Het gehele westen van het Verenigd Koninkrijk wordt hiervoor gebruikt. Aan de oefening doen dit keer meer dan 4000 militairen van marine, land en luchtmacht uit vijf landen mee.

Gedurende de oefening bestaat de Nederlandse Amfibische Taakgroep uit Hr. Ms. Johan de Witt, Hr. Ms. Rotterdam, Hr. Ms. Maassluis, Hr. Ms. Makkum, een Noorse Amphibious Reconaissance Unit, Very Shallow Waterduikteams en EOD teams uit Nederland en Noorwegen, een Nederlands hydrografisch team, landingsvaartuigen en Amphibious Beach Unitvan het Amfibisch ondersteuningsbataljon van het Korps Mariniers en een Lynxmaritieme helikopter van het Defensie Helikopter Commando.

De Landing Force bestaat uit elementen van het versterkte Tweede Mariniersbataljon, elementen van 103 ISTAR bataljon, de 42e verkenningseenheid van de 13e Gemechaniseerde Brigade en een Marine Special Operations team van het Korps Mariniers.