Ministerie van Defensie

10-10-2008 17:30

HERINNERINGSMEDAILLE VOOR KLEINE MISSIES

Foto: Peter Wiezoreck - Reservist krijgt medaille voor zijn uitzending naar Burundi

Tweehonderd militairen, afkomstig van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee, die hebben deelgenomen aan deze âbijzondere en kleine missiesâ hebben vandaag in Nieuwegein de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen.

Het zijn de missies die zelden of nooit de krant halen en die in sommige gevallen uit niet meer dan één persoon bestaan. De landen waar de militairen hun missie volbrachten zijn Bosnie, Kosovo, Afghanistan, Irak, Congo, Burundi, Tsjaad en Libanon.

Naast de medailles voor de âspeciale en kleineâ missies, werd voor het eerst de speciaal ontworpen gesp voor Security Sector Reform (SSR) Operaties uitgereikt. SSR-operaties zijn er op gericht om het leger en politie van een land toe te rusten op hun taak.

De gesp, die aan vijftien militairen werd overhandigd, is er gekomen op verzoek van majoor Van Wanrooy: âSSR-missies duren tegenwoordig even lang als een gewone uitzending. Op dit moment zijn er SSR-missies in twee landen. In Burundi wordt de overheid geholpen bij het opzetten van leger en politie. Het Libanese leger heeft voertuigen van ons ontvangen, maar daar moeten ook mensen voor worden opgeleid.â

Gerelateerde links:
Missies (overzicht) - 0
Missies (overzicht) - 1