Ministerie van Defensie

10-10-2008 17:31

NAVO EENS OVER DRUGSAANPAK AFGHANISTAN

Tijdens de NAVO-top in het Hongaarse Boedapest zijn de lidstaten een gezamenlijke aanpak van de drugsproductie en âhandel in Afghanistan overeengekomen. Bestrijding is nodig omdat de Taliban veel geld verdienen aan de handel in opium.

De ISAF-troepen gaan zich samen met de Afghaanse politie en onder hun verantwoordelijkheid richten op laboratoria voor opiumproductie. Ook wordt opgetreden tegen drugsbaronnen en hun netwerken. De militairen zullen in elk geval geen papavervelden platbranden.

De ministers van Defensie van de 26 lidstaten waren gisteren nog verdeeld, met name over de vraag of drugsbestrijding wel een taak is voor de NAVO-militairen. De Amerikanen pleitten voor een harde aanpak, daarin onder meer gesteund door Nederland. Duitsland, Italië en Spanje willen dat de drugsbestrijding wordt overgelaten aan de Afghaanse overheid.

Minister Van Middelkoop steunt het bereikte compromis. Hij wil dat er vooral wordt opgetreden tegen drugsnetwerken en laboratoria. De minister acht dit beter dan het platbranden van papavervelden, waarmee je alleen maar de boeren dupeert. Ook is het volgens hem belangrijk dat de nieuwe tijdelijke aanpak wordt uitgevoerd samen met de Afghanen.

Gerelateerde links:
Minister Van Middelkoop op NAVO-top in Boedapest