NVM: Kameraanbevelingen steun in de rug

10/10/2008 18:02

NVM Service B.V.

Werkgroep van ruime Kamermeerderheid bepleit herinvoering eed taxateurs

De "parlementaire werkgroep verwevenheid onderwereld/bovenwereld" heeft donderdag 9 oktober een gelijknamig rapport uitgebracht. Dit vrijwel Kamerbrede gelegenheidscollectief doet daarin een aantal aanbevelingen, ter bestrijding van onder meer vastgoedfraude. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft met belangstelling kennisgenomen van het resultaat van het onderzoek, waaraan zij in een eerder stadium haar medewerking heeft verleend. De NVM juicht de herinvoering van de taxateurseed van harte toe.

De laatste tijd is een wildgroei van taxateurs van bedenkelijk niveau waarneembaar. Gecertificeerde makelaars en taxateurs, verenigd in en streng gecontroleerd door de NVM, juichen de plannen om taxateurs weer te beëdigen dan ook toe. Politiek en overheid vinden in de NVM een partner om vastgoedfraude te bestrijden, aldus de NVM.

Branchebreed taxatie-instituut

Signalen over onjuiste waardebepalingen van woningen waren voor de NVM vorig jaar al reden om te komen tot een branchebreed initiatief ter waarborging van de kwaliteit en integriteit van taxateurs. De NVM onderzoekt momenteel concreet, samen met onder andere VBO en 'supporters' uit onder meer de hypotheekverstrekkende en intermediaire sector, of hiertoe een taxatie-instituut in het leven kan worden geroepen. De NVM ziet de politieke wil en aandacht om vastgoedfraude aan te pakken als steun in de rug voor de bestaande branchebrede inzet om taxatiemisstanden aan te pakken.