CDA

De Nerée tot Babberich: Goed dat kabinet daadkrachtig optreedt in financiële crisis

Deze week werd tijdens een persconferentie op het ministerie van Financiën bekend gemaakt dat het kabinet per direct 20 miljard euro uittrekt om gezonde bedrijven in de financiële sector te ondersteunen. Het kabinet wil daarmee in essentie gezonde financiële ondernemingen beschermen tegen de schokken die de kredietcrisis teweeg brengt. Met de kapitaalinjectie kan het eigen vermogen van banken en verzekeraars op peil gehouden worden.

Het kabinet heeft ook de klanten van de IJslandse bank Icesave gerust gesteld. Minister Bos onderstreepte dat Nederlandse spaartegoeden tot EUR100.000,- in alle gevallen zullen worden terugbetaald. Er wordt hiertoe de komende tijd ook overlegd met de IJslandse autoriteiten.

Financieel woordvoerder van het CDA, Frans de Nerée, zei in eerste reactie het goed te vinden dat het kabinet klip en klaar aangeeft dat in Nederland geen enkele degelijke financiële onderneming om zal vallen, groot of klein. En bovendien dat Nederlandse spaartegoeden bij Icesave tot â¬100.000,- euro linksom of rechtsom worden terugbetaald. Aankomende dinsdag debatteert de Kamer over het miljardenpakket.
---