Royal Haskoning


Officiële opening Horizon College in Hoorn

10-10-2008

Op vrijdag 10 oktober is het Horizon College in Hoorn officieel geopend. Het College is een schoolvoorbeeld van dynamische vormgeving van de leeromgeving. Het hele leerconcept wordt opgehangen aan een open leercentrum, dat als een `leereiland' zweeft in het hart van de school. Tussen twee bestaande schoolgebouwen in werd een nieuw schoolvolume gebouwd, dat daarna met een deel van de oudbouw werd verbonden. De overbodige gebouwen worden na de verhuizing gesloopt, waardoor ruimte vrijkomt voor parkeergelegenheid. De rest van de grond wordt afgestoten. Al die tijd kan het leerproces voortgang vinden zonder dure, tijdelijke oplossingen.

"Eén van onze belangrijkste uitgangspunten bij het ontwerpen van deze nieuwbouw was de compacte vorm van het gebouw, die met name bepaald werd door de fasering van het project," vertelt Dennis Hauer, die samen met Syb van Breda de architectuur van het college ontwierp. "De leerlingen hebben geen last gehad van de verbouwing. Zij konden hun lessen tijdens het bouwproces gewoon blijven volgen in de oudbouw. De continuïteit was daarmee gewaarborgd. Zodra dat mogelijk is, worden de overbodige gebouwen gesloopt. Net als van het heien in de beginfase hebben de leerlingen daar nauwelijks hinder van ondervonden."

Leereiland
Het `leereiland' is de plek waar de leerlingen zelf kunnen werken en informatie kunnen vergaren. Het is een essentieel gedeelte en heeft daarom een bijzondere vorm gekregen," vertelt Dennis Hauer. "Het is als het ware in de ruimte gehangen en het lijkt wel of het zweeft in de ruimte." Van de oudbouw is alleen het Velius-gedeelte blijven staan. Grote dynamische glasvlakken maken de hele basis van het gebouw transparant. Oudbouw en nieuwbouw zijn met elkaar verbonden door middel van een atrium, waarlangs een straat ligt met publieke functies als balie, schoolrestaurant en een boekwinkel. Op de tweede verdieping verbindt een driehoekig plein alle gebouwen met elkaar, waarbij de looplijnen kort zijn gehouden.

Meer informatie

Katinka Erkens-Janssen
Katinka Erkens-Janssen
T +31 (0)24 328 49 72
E Katinka Erkens-Janssen

Dennis Hauer
Dennis Hauer
T +31 (0)20 5697 732
E Dennis Hauer