Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over huis Prins van Oranje in Mozambique

Kamerstuk | 10-10-2008

Minister-president Balkenende heeft vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Irrgang (SP) over het huis van de Prins van Oranje in Mozambique.

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen d.d. 10 september 2008 van het lid Irrgang (SP) over het huis van de kroonprins in Mozambique. (Nr. 2008Z02036 / 2070829390)

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

Vragen van het lid Irrgang (SP) aan de minister president, minister van Algemene Zaken over het huis van de kroonprins in Mozambique. (Ingezonden 10 september 2008)

Vraag 1

Herinnert u zich mijn vragen d.d. 31 juli 2008? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Kunt u aangeven wat uw definitie is van omkoping en waarom er in dit geval geen sprake zou zijn van omkoping?

Vraag 3

Kunt u aangeven of u het al dan niet eens bent met de zegsman van Transparancy International die stelt dat er sprake is geweest van poging tot omkoping?

Antwoord

In internationaal verband geldt voor omkoping de definitie zoals vastgelegd in het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie van 31 oktober 2003. "Het, direct of indirect, beloven, aanbieden of verstrekken aan een overheidsfunctionaris van een onverschuldigd voordeel, voor de functionaris zelf of voor een andere persoon of entiteit, opdat de functionaris een handeling verricht of nalaat bij de uitoefening van zijn of haar officiële taken."

Zoals aangegeven in het antwoord op uw vragen van 31 juli 2008 kan op grond van de ter beschikking staande gegevens niet worden geconcludeerd dat er sprake is geweest van omkoping bij het afsluiten van de concessie-overeenkomst.

Vraag 4

Bent u van mening dat het wenselijk is dat een gerenommeerde organisatie, zoals bijvoorbeeld Transparcency International, een onderzoek doet naar de gang van zaken? Zo neen, waarom niet? Zo ja, gaat u zich hiervoor inspannen?

Antwoord

In het licht van het bovenstaande zie ik hiervoor geen aanleiding.


1) Aanhangsel Handelingen nr. 3350, vergaderjaar 2007-2008