Ingezonden persbericht


Leiden, 2 juni 2008, Vooraankondiging

MUSIC IN MOTION
Langs de wereldsteden van de muziek
BAMAKO - RIO DE JANEIRO - NEW YORK - BERLIJN - TOKYO

Museum Volkenkunde
10 oktober 2008 tm 23 augustus 2009

De grote tentoonstelling die dit najaar in Museum Volkenkunde opent heeft als thema muziek. Meer dan elk ander cultureel fenomeen, heeft muziek zich verplaatst van continent naar continent, waar het wordt overgenomen, veranderd en weer verder gebracht. De muzikale routes die over de wereld lopen, zijn een eindeloos uitgebreid netwerk van inspiratie en imitatie. Muziek is een taal waarin mensen van over de hele wereld elkaar kunnen vinden, ook als ze elkaar niet kunnen verstaan. De tentoonstelling brengt de muzikale routes in beeld aan de hand van voorwerpen, film en geluid en speciale thema's zoals: sleutelfiguren in de muziekgeschiedenis, de culturele wortels en betekenissen van muziek, belangrijke gebeurtenissen en instrumenten. Bezoekers maken mee hoe muziek wordt ervaren op verschillende plekken, zoals in concertzalen en op straat. Er is een uitgebreid programma van films, optredens en workshops.

Als de bezoeker heeft kennisgemaakt met het verschijnsel muziekreis en cross-overs, vertakt de tentoonstelling zich naar vijf muzikale hoofdsteden van dit moment: Tokyo, Bamako, Rio de Janeiro, New York en Berlijn. In deze hoofdsteden komt de bezoeker op verrassende plekken. Tokyo kenmerkt zich door een grote variatie in consumptie en productie. Er zijn uiterst gespecialiseerde platenwinkels te vinden met bijvoorbeeld uitsluitend Javaanse popmuziek. De stad staat ook bekend als het belangrijkste centrum van uiteenlopende vormen van noise. Bamako, de hoofdstad van het Afrikaanse land Mali, is een belangrijk muziekcentrum. Traditie en vernieuwing in de muziek gaan er hand in hand. Rio de Janeiro is knooppunt en doorgeefluik voor de ontmoeting van muzikanten en muziekstijlen. De laatste jaren is het een belangrijke bron voor nieuwe, internationale stijlen gebleken. Vanuit de rest van Brazilië komen veel muzikanten naar de stad in de hoop met hun muziek door te breken en hiermee geld, roem en status te verwezenlijken. Berlijn is momenteel de meest levendige Europese muziekstad waar veel muzikanten uit verschillende stromingen actief zijn. Bezoekers ontdekken de hotspots, de plekken waar het nu gebeurt, clubs en studio's. Een zeer belangrijk centrum van muziek met grote invloed op de rest van de wereld is New York. Het is in de loop van de geschiedenis een verzamelplaats voor zowel nationale als internationale vernieuwers geweest en gebleven. De tentoonstelling eindigt in Nederland, waar wordt ingezoomd op muzikale invloeden vanuit de voormalige koloniën, de Antillen, Suriname en Indonesië.

De tentoonstelling kent ook een virtuele component in de vorm van een website, www.muziekinvolkenkunde.nl (deze zomer online), die aanhaakt bij websites die veel door kenners en liefhebbers van moderne muziek worden geraadpleegd. Deze groep wordt aangemoedigd om mee te denken en te discussiëren en bij verschillende thema's van de tentoonstelling hun favoriete muziekclip te posten die dan een plek kan krijgen in de tentoonstelling.

MUSIC IN MOTION -Langs de wereldsteden van de muziek BAMAKO - RIO DE JANEIRO - NEW YORK - BERLIJN - TOKYO

10 oktober 2008 tm 23 augustus 2009 in Museum Volkenkunde Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Ma, 3 okt, 25 dec en 1 jan gesloten.