Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 284 AW
Datum: 10 oktober 2008

Minder klachten en minder rituitval OV in tweede kwartaal van 2008

In het tweede kwartaal van 2008 zijn de percentages rituitval en het aantal klachten over het openbaar vervoer aanzienlijk lager dan in het tweede kwartaal van 2007. Dit blijkt uit het rapport 'kwartaalcijfers openbaar vervoer in Fryslân' van de provincie Fryslân.

De cijfers van het tweede kwartaal van 2008 zijn vergeleken met de cijfers van het tweede kwartaal van 2007. In het openbaar vervoer komt minder rituitval voor ten opzichte van het tweede kwartaal 2007 (-14,8%). De rituitval varieert van 0,11% (stadsdienst Leeuwarden) tot 0,44% (trein). Het totale aantal klachten over het openbaar vervoer is in dit kwartaal aanzienlijk afgenomen (2320 naar 1240 klachten -46,5%). Het aantal incidenten met betrekking tot het strafrecht (hieronder vallen mishandeling en bedreiging) is ongeveer gelijk gebleven (28 resp. 30 incidenten).

In het busvervoer is het aantal reizigers in het tweede kwartaal 2008 gedaald. De belangrijkste oorzaak van deze afname in reizigersaantallen zijn de stakingen in het busvervoer van eind mei tot half juni 2008 in Zuidoost Fryslân en op een deel van traject van de Q-liner 315. In het treinvervoer is het aantal reizigers licht toegenomen in het tweede kwartaal 2008 ten opzichte van het tweede kwartaal van 2007. De punctualiteitcijfers zijn verbeterd. Het aantal treinen dat op tijd aankomt, of met een vertraging van
Kwartaal- en jaarrapportage
In de kwartaal- en jaarrapportages van de provincie Fryslân staan cijfers over het aantal reizigers in bus en trein, rituitval en punctualiteit. De kwartaalgegevens worden vergeleken met gegevens van het betreffende kwartaal in het voorgaande jaar om seizoensinvloeden te voorkomen. In deze kwartaalrapportage zijn voor het eerst een aantal cijfers van de stadsdienst Leeuwarden opgenomen. Alle rapportages zijn te vinden op de website www.fryslân.nl/ov.


---- --