Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 10 oktober

Fryslân, 10-10-2008 o Politieberichten van donderdag 9 oktober 07.00 uur t/m vrijdag 10 oktober 07.00

Noordoost Fryslân: verkeerscontrole

De politie heeft woensdag tijdens een verkeerscontrole in onder andere Burgum, Harkema, Surhuisterveen, Dokkum, Augustinusga, Damwoude en Zwaagwesteinde ruim honderd bekeuringen uitgeschreven. Tussen 9:00 en 16:00 werd door het verkeershandhavingsteam gelet op alle verkeersovertredingen. Rijden zonder gordel was veruit de meest voorkomende overtreding: hier werden 87 bekeuringen voor
uitgeschreven. Daarnaast kregen drie bestuurders een bekeuring voor het overschrijden van de maximum snelheid, vier voor niet handsfree bellen tijdens het rijden, drie voor het rijden met onjuiste verlichting en vijf voor overige zaken.

Leeuwarden: voetganger aangereden

De politie onderzoekt een aanrijding die donderdagmorgen plaatsvond op de Insulindestraat, waarbij een voetganger aangereden werd. Een 39-jarige automobiliste uit Leeuwarden reed vanaf het Cambuurplein de Insulindestraat op. Op dat moment stak de 63-jarige plaatsgenoot de Insulindestraat over. Door de laagstaande zon zag de vrouw de voetganger niet en reed de man aan. De man kwm op de motorkap terecht en is met bloeddrukproblemen door de ambulance naar het ziekenhuis in de stad vervoerd.

Sneek: inbraak in bloemenkiosk

De politie doet onderzoek naar een inbraak in de nacht van woensdag op donderdag in een bloemenkiosk aan de Dr Boumaweg. De stalen voordeur is opengebroken, waarna men een klein geldbedrag uit de kluis heeft meegenomen. Een 63-jarige man uit Sneek heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak in winkel, flatscreen meegenomen

De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de
Slotmakersstraat die in de nacht van woensdag op donderdag heeft plaatsgevonden. Via de naastgelegen steeg heeft men de afgesloten deur geforceerd. Uit de winkel is een flatscreen en een klein geldbedrag meegenomen. De 36-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Lemmer: aanrijding voetganger en fietser

De politie stelt een onderzoek in naar de aanrijding die op donderdagmorgen plaatsvond tussen een 56-jarige fietser uit Berlijn, Duitsland en een 86-jarige voetgangster uit Lemmer. De man fietste over de Nieuwburen toen de vrouw plotseling de weg overstak. De man kon haar niet meer ontwijken en raakte met zijn trapper de rollator van de vrouw waardoor de vrouw ten val kwam. Zij is met een hoofdwond en een polsbreuk per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd.

Wirdum: man steelt uit kassa

De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van ruim 350 euro uit de kassa bij een winkel aan de Greate Buorren op dinsdagmiddag. Een engels sprekende man kwam hier aan de kassa en vroeg aan de caissière of zij 50 eurobiljetten met een bepaalde code in haar kassalade had liggen. Hij gaf aan dat dit voor een verzameling was. Hierbij pakte hij de stapel biljetten uit haar hand om er zelf naar te kijken. Toen hij ze terug gaf, hield hij een stapeltje biljetten achter. Dit werd pas later door de caissière opgemerkt. De 18-jarige caissière heeft aangifte gedaan.

Haulerwijk: politie neemt illegaal vuurwerk in beslag

De politie heeft donderdagochtend een partij illegaal vuurwerk in beslag genomen bij een bedrijf aan de Turfsingel. Na een anonieme melding dat bij een bedrijf illegaal vuurwerk opgeslagen zou zijn, heeft de politie samen met brandweer en gemeente een inval bij diverse panden in de omgeving gedaan. Naast de zoektocht naar het vuurwerk, werden de invallen aangegrepen om een bredere controle op het gebied van onder andere milieuhandhaving en brandpreventie uit te voeren. Bij de controle werden vijf dozen met illegaal siervuurwerk gevonden. Een 52-jarige man uit Waskemeer is aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van illegaal vuurwerk.

Kollumerpomp: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd

De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 66-jarige automobilist uit Wateringen. Tijdens een snelheidscontrole op de Kwelderweg werd met een laserpistool een snelheid van 138 kilometer per uur gemeten, waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De man werd staande gehouden op de N388, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Ook kreeg de man een proces-verbaal.

Leeuwarden: aanrijding scooter en fietser

De politie heeft donderdagmiddag op de Westerplantage een aanrijding afgehandeld tussen een 45-jarige vrouw uit Leeuwarden en een 16-jarige fietser uit Berlikum. De vrouw reed met haar scooter toen zij schrok van de fietser die van tegengestelde richting kwam. Zij kwam hierbij ten val en is met lichte verwondingen aan haar been per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Goutum: bromfietser rijdt fietser aan

De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Bredyk. Een 17-jarige bromfietser uit Jirnsum reed vanuit Leeuwarden in de richting van Wirdum toen hij een bekende langs de kant van de weg zag staan. Hierdoor lette hij niet op het overige verkeer en zag de 14-jarige fietsster uit Jorwert die voor hem reed te laat. Hij raakte het meisje aan de achterzijde van haar fiets, waardoor zij ten val kwam. Het meisje is met letsel aan haar been naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Tzummarum/Sexbierum: snelheidscontroles, 268 overtredingen

De politie heeft donderdagmiddag tussen 08.00 en 17.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Hegesylsterwei in Tzummarum en de Frentsjerterdyk in Sexbierum. In Tzummarum werden in totaal 799 voertuigen gecontroleerd, waarvan 183 te snel reden. De hoogste gemeten snelheid was hier 119 kilometer per uur. Op deze weg is 80 kilometer per uur toegestaan. In Sexbierum werden in totaal 290 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden 85 te snel en was de hoogste gemeten snelheid 94 kilometer per uur. Op deze weg is 50 kilometer per uur toegestaan.

Leeuwarden: hennepplanten gevonden

De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Heliconweg een 50-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Na een melding dat de man in de tuin in hennepstruiken aan het knippen was, ging de politie ter plaatse. Hier vonden zij vier hennepplanten in de tuin en op zolder hingen 70 pas geoogste toppen. De planten toppen zijn in beslag genomen en vernietigd.

Leeuwarden: aanhouding verdachte na messteek

De politie heeft donderdagavond een 25-jarige man aangehouden op verdenking van een straatroof. Even voor middernacht kreeg de politie melding dat er een steekpartij had plaatsgevonden op het
Ruiterskwartier. Ter plaatse kon het slachtoffer worden gehoord. Die verklaarde te zijn neergestoken achter De Harmonie waar hij was gaan plassen. Opeens werd hij door een tweetal onbekende mannen aangesproken. Hierbij ontstond een vechtpartij waarbij een messteek was uitgedeeld. Het slachtoffer werd daarbij in de rechterborst geraakt. Met het signalement gegeven door het slachtoffer maakten agenten een zoekslag door de omgeving. Op het Ruiterskwartier werd een tweetal mannen aangetroffen die aan het signalement voldeed. Bij het zien van de agenten gingen zij er vandoor. Een van de mannen, de 25-jarige Leeuwarder, vluchtte daarbij een pand aan de Weaze in en kon vervolgens worden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar hij werd ingesloten.

Spannum: brand in slaapkamer
De politie stelt een onderzoek in naar een brand, die donderdagavond ontstond, in een woning aan Tsjerkebuorren. Buren alarmeerden de brandweer toen zij in de woning vuur zagen. Daarbij werd een deur ingetrapt en werd de aanwezige bewoner, een 75-jarige man uit de woning gehaald. De andere bewoonster, een 70-jarige vrouw, was op dat moment niet aanwezig. Vermoedelijk is de brand in de slaapkamer ontstaan.

Donkerbroek: illegaal vuurwerk inbeslaggenomen

De politie heeft donderdagavond een hoeveelheid vuurwerk
inbeslaggenomen bij een 28-jarige man wonende aan t West. Na een melding dat de man eerder die avond zou hebben geschoten met een vuistvuurwapen gingen agenten ter plaatsen en onderzochten de woning. Hierbij werd geen vuurwapen aangetroffen. Wel kon de verdachte een kleine hoeveelheid nitraatbommetjes en vlinderbommetjes overhandigen. Hiervoor wordt proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: invordering bromfietsrijbewijs

De politie heeft donderdagavond het bromfietsrijbewijs ingevorderd van een 16-jarige man uit Steggerda. De bestuurder reed op zijn bromfiets met een snelheid van 75 km per uur over het fietspad van de Steenwijkerweg in de richting van Wolvega waar 40 is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Noordelijke korpsen en Marechaussee klaar voor Politiedag

De TT-hall wordt in rap tempo gevuld. De veertienduizend vierkante meter worden vandaag ingericht met de pleinen. Het rollend materieel komt uit alle richtingen. Kortom, we zijn klaar voor de Landelijke Politiedag.

De drie noordelijke korpsen organiseren met de Koninklijke Marechaussee voor de vierde keer gezamenlijk dit evenement in het Noorden. De afgelopen jaren, twee keer in Leek en vorig jaar in Drachten, trok deze dag tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers. Mede vanwege het mooie weer is de verwachting dat dit laatste aantal misschien opnieuw wordt gehaald.

Bezoekers kunnen alle aspecten van het politiewerk zien en zelf beleven. De dag is ook gericht op het werven van nieuw
personeel. Voor 2009 hebben de drie politiekorpsen samen nog 120 vacatures voor nieuwe agenten.
Als extra publiekstrekkers voor de jongeren die we graag als bezoeker en mogelijk nieuw personeel willen hebben, is er in de middag een speciale act. Cabaretier Jorgen Raymann en Lange Frans en Baas B treden dan op.

De Landelijke Politiedag in en rond de TT-Hall start op zaterdag 11 oktober om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Voor bezoekers die met het openbaar vervoer komen rijdt er een gratis pendelbus tussen het NS-station en de TT-Hall.