KNMG

Succesvol symposium patiëntenwetgeving

Op 10 oktober j.l. organiseerde de KNMG een succesvol symposium over nieuwe wetgeving over kwaliteit van zorg en patientenrechten. Aan dit symposium namen ruim 140 mensen deel, waaronder artsen, juristen, leden van klachtencommissies, kwaliteitsfunctionarissen e.d.

Aan het begin van de dag gaf prof. mr Johan Legemaate (KNMG en VU) een algemeen overzicht van de vele wijzigingen die op stapel staan in de wetgeving inzake patientenrechten en kwaliteit van zorg. Tijdens de rest van de dag werd op vier onderwerpen nader ingegaan. Mr Robinetta de Roode (KNMG) analyseerde de plannen van het kabinet om een aantal bestaande wettelijke regelingen, waaronder de Wgbo, te vervangen door een nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg. Een onderdeel van deze plannen, een herziening van het klachtrecht, werd vervolgens uitgediept door mr Diederik van Meersbergen (KNMG). Hij besprak tevens de voorgenomen wijzigingen van de regeling van het tuchtrecht. Vanuit de medische praktijk werd op de plannen rond het klacht- en tuchtrecht kritisch gereageerd door Harry Vervest (gynaecoloog). Vervest was onder meer bezorgd over de accentverschuiving van een interne klachtencommissie naar een externe geschillencommissie. In het middaggedeelte van het symposium besprak advocate mr Mieke de Die nieuwe wettelijke mogelijkheden voor de Inspectie (bevoegdheid om in bepaalde gevallen een bestuurlijke boete op te leggen, recht om patiëntendossiers in te zien. Het vierde onderwerp dat besproken werd was het EPD. Mr Loes Markenstein (KNMG) gaf een overzicht van het wetsvoorstel dat het landelijk EPD regelt, waarna Hans Witmer (huisarts) daarop kritisch reageerde. Volgens Witmer is het nog te vroeg voor een wettelijke regeling zoals die nu bij de Tweede Kamer ligt.

Door de deelnemers aan het symposium werden tijdens de discussierondes tal van vragen gesteld over de nieuwe wetgevingsontwikkelingen. Ook werd af en toe gepeild hoe de aanwezigen over bepaalde ontwikkelingen dachten. Eén punt sprong er duidelijk uit. Alle aanwezigen toonden zich zeer bezorgd over het voornemen van de regering om de huidige Wet klachtrecht te vervangen door een regeling die zorgaanbieders ruimte geeft de interne klachtenregeling naar eigen inzicht in te richten (zie MC 2008, p. 1656). Gevreesd werd dat dit kan leiden tot een minder sterk klachtrecht dan nu het geval is en tot verschillen tussen zorgaanbieders en instellingen.

De powerpointpresentaties van de inleiders kunt u vinden op www.knmg.nl/symposia.