Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Google levert op last van rechter sluitend bewijs afluisteren email.

Amsterdam/De Meern, 13 oktober 2008: De vordering in kort geding tegen Google Inc. voor het opleveren van de gebruiksgegevens van het emailadres alfaiscool2002@gmail.com, dat gebruikt is voor bedrijfsspionage en schendingen in de persoonlijke levenssfeer, is op 9 oktober door de Voorzieningenrechter te Amsterdam toegewezen. Vandaag heeft Google de gevorderde gegevens, waaronder de lijst met IP-addressen, opgeleverd. Hieruit blijkt dat het privé IP-adres op het xs4all-account van de verdachte ex-compagnon veelvuldig is gebruikt om in te loggen op dit account. Gebleken is echter ook dat vanaf andere IP-adressen is ingelogd. Hiernaar wordt momenteel verder onderzoek gedaan. Er is reeds meer dan voldoende bewijs om tot strafrechtelijke vervolging van of civiele procedures tegen betreffende persoon over te gaan.

De ex-compagnon had eerder via een inbraak in het computernetwerk van een van de dochterbedrijven een illegale forward aangebracht op het emailadres van een van de directieleden. Hierdoor was hij in staat om alle zakelijke en privécommunicatie af te luisteren. Verder werd de informatie gebruikt om privémails door te sturen naar de echtgenoot van de betreffende directeur, en te stoken in een toch al kwetsbaar huwelijk.

Mr Mark Meijjer, de betrokken raadsman, vindt het "verrassend hoe weinig informatie er is over het beschikbaar stellen van gebruiksgegevens van anonieme (Gmail) accounts. Het is toch onvoorstelbaar makkelijk om met een anoniem account andere mensen lastig te vallen. Bedrijven als Google werken, op grond van Amerikaanse regelgeving en bevreesd voor vervolging op grond van schending van de privcay, alleen mee onder dwang van gerechtelijke procedures, ook als er overweldigend bewijs is van strafbare feiten zoals in dit geval. Deze uitspraak bevestigt dat de privacy van degene die onrecht wordt aangedaan, zwaarder weegt dan de privacy van degene die het onrecht aandoet. En zo moet het ook zijn."

Over iMerge BV, zie http://www.imerge.nl/

iMerge is een incubator op het terrein van ebusiness, actief sinds 1999, en participeert in een groot aantal internationale bedrijven op het gebied van e-retail, ecommerce faciliteiten, product content, hosting, en software development.

;Meer informatie:


- Juridisch: Mr Mark Meijjer: meijjer@meijjeradvocatuur.nl, M +31 620017365


- iMerge: Martijn Hoogeveen, martijn@icecat.biz, M +31654256476;