Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 10 oktober 2008 (10/10/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Tijdens het Actuele Vragenuurtje ondervroeg Jan Peumans de minister-president. De federale regering had immers aan de deelstaten een inspanning (in totaal 800 miljoen euro) gevraagd om een poging te doen de federale begroting en het vorderingensaldo in evenwicht te brengen. Jan wou hiervan het fijne weten. Hij wou ook weten in hoeverre de Vlaamse regering deze federale vraag zou inbrengen in de fameuze gemeenschapsdialoog. Kris Peeters zei dat hij premier Leterme geantwoord had dat er niet zomaar miljoenen kunnen worden gevonden om tegemoet te komen aan die vraag. Verder zei hij na te gaan of er niet versneld een aantal bevoegdheden kunnen worden doorgeschoven. Er is volgens de minister-president nog een technische werkgroep opgericht die een aantal zaken op een rijtje zal zetten. Voor Jan kan er alleen sprake zijn van extra Vlaamse inspanningen, indien alle gewesten en gemeenschappen in dit land een evenredige inspanning leveren én als in ruil voor deze hulp ook substantiële bevoegdheden voor Vlaanderen staan.

Door de aanslepende kredietcrisis legde de Vlaamse regering woensdag een verklaring af over de recente ontwikkelingen bij de reddingsoperatie voor Dexia. Minister-president Peeters stelde dat Vlaanderen geconfronteerd wordt met een mondiaal fenomeen en verklaarde dat de Vlaamse regering het dossier van uur tot uur volgt. Hij zou evenwel geen verklaringen afleggen en riep op de sereniteit te bewaren. De N-VA verklaarde begrip te hebben voor de oproep om het vertrouwen niet te doorbreken maar voegde er bij monde van Geert Bourgeois aan toe dat de vragen wel degelijk blijven. De spaarder en belegger, de gemeenten en de Vlaamse belastingsbetaler hebben recht op uitleg. Geert verwees naar het debat van vorige week en stelde vast dat de situatie sindsdien veranderd is. De maatregelen hebben niet geholpen: het vertrouwen is niet hersteld en de Fransen hebben een echte blokkeringsminderheid ingesteld. De verklaring heeft dus niets aangebracht en laat alle vragen onbeantwoord. Hopelijk heeft dit niet-inhoudelijk antwoord niet te maken met een interne verdeeldheid, aldus Geert. Tot slot stelde hij dat de maat vol is inzake de ontankering: Sabena, Electrabel, de Generale Maatschappij en recent nog Fortis. En was het niet de minister-president die de verankeringsgedachte in 2007 nieuw leven inblies?

Deze week ondervroeg Mark Demesmaeker Steven Vanackere over het crècheplan van de Brusselse regering. Brussel wil het tekort aan opvangvoorzieningen voor kinderen wegwerken. Maar ze gaan hiermee hun bevoegdheidsboekje te buiten. Dit staat zwart op wit in een advies van de Raad van State. Kinderopvang is immers een gemeenschapsbevoegdheid. Komt daar nog bij dat de regering Picqué exclusief Franstalige crèches bouwt. En dit terwijl de nood aan opvang voor Nederlandstalige kinderen nog steeds torenhoog is. Minister Vanackere kon nog niet zeggen welke initiatieven hij zou ondernemen tegen deze bevoegdheidsovertreding. Hij wil hiervoor samen zitten met minister Anciaux, bevoegd voor Brussel. In de Commissie Brussel werd hierover minister Anciaux ondervraagd. Die stelde dat deze bevoegdheidsoverschrijding niet kon, dat hij hierover zal overleggen met minister Steven Vanackere, en. dat hij het dossier op de tafel zal leggen van de gemeenschapsdialoog.

Donderdag kwam Kris Van Dijck tussen in de commissie Cultuur rond de inmiddels beruchte aankoop van het schilderij Oude man in een kroeg van Adriaen Brouwer (1605/1606-1638) door de Vlaamse overheid voor 743.000 euro. Brouwer, waarvan wereldwijd slechts een 60-tal werken bekend zijn die zich bijna allemaal bevinden in buitenlandse topmusea, was een schilder met een op zijn minst een bijzondere levensloop. Hij inspireerde Felix Timmermans voor zijn boek Adriaen Brouwer. Rond de aankoop was controverse ontstaan omdat bleek dat hetzelfde schilderij een paar maanden voordien bij Sothebys Amsterdam verkocht was voor minder dan de helft van de prijs die minister Anciaux ervoor had betaald. Kris had dan ook al via een schriftelijke vraag nagegaan of er in de aankoopprocedure geen fouten gemaakt waren en Vlaanderen de kans gemist had om het schilderij vroeger en voor veel minder geld aan te kopen. Uiteindelijk ging de discussie rond de betrouwbaarheid van de identificatie van het schilderij als een Brouwer door Sothebys (voordien was die toewijzing namelijk betwist). Moest deze identificatie niet extra bevestigd worden door nieuwe expertises? Kris stelde vast dat dit eindigde in een welles-nietes tussen Sothebys en bepaalde experten versus het KMSKA en andere experten. Kris sprak wel zijn steun uit voor het aankoopbeleid op zich. Ervoor zorgen dat het brede publiek kan genieten van dit soort uitzonderlijk Vlaams erfgoed, en niet allen the happy few, is maatschappelijk belangrijk en mag best ook wat geld kosten.

In dezelfde commissie kwam Piet De Bruyn dan weer tussen tijdens de bespreking van de aanpassing van de cultuurbegroting 2008. Hij erkende dat de minister er steeds weer in slaagt om het cultuurbudget te doen stijgen, maar plaatste toch wel een aantal kritische bedenkingen bij enkele nieuwe initiatieven van minister Anciaux. Zo stelde hij vast dat de minister, naar aanleiding van groeiende kritiek vanuit de kunstenaars over hun sociale situatie, remediërende initiatieven opstart, vooral rond pensioenopbouw, gefinancierd met Vlaams cultuurgeld. Maar fundamenteel gaat het over slecht werkende federale wetgeving. Of hoe een federaal falen weer opgevangen wordt met Vlaamse middelen. Hoe goedbedoeld ook, dit kan niet de bedoeling zijn. Piet neemt zich dan ook voor om dit, samen met zijn federale collegas, verder op te volgen. Daarnaast drong Piet er ook op aan dat bij elke subsidieverdeling de objectiviteit, transparantie en gelijke behandeling gewaarborgd zou worden. Ook dat zal verdere opvolging en waakzaamheid vereisen.

Terwijl het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (FIT) betere resultaten boekt dan de vroegere Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel én Vlaanderen goede exportcijfers kan voorleggen, roept de werking van het Agentschap voor Buitenlandse Handel opnieuw vragen op. Dit Agentschap werd opgericht als aanvulling op de gewestelijke exportpromotiediensten en staat onder meer in voor het organiseren van buitenlandse handelsmissies. De Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT) stelde begin september vast dat er voor het Agentschap geen taalkader bestaat dat de verdeling van de jobs tussen Nederlands- en Franstaligen vastlegt. Gino De Craemer kaartte dit aan in de commissie Buitenlandse Beleid. Volgens minister Ceysens zijn de taalwetten op deze instelling van toepassing en geldt dus een paritair taalkader. Gino vindt het vreemd dat een paritaire verdeling zomaar wordt goedgekeurd en wees minister Ceysens erop dat de volledige bevoegdheid voor Buitenlands Handel bij de deelstaten ligt. Hij stelde tevergeefs de vraag wie nu de bestuursverantwoordelijkheid draagt en vroeg de minister er nauwlettend op toe te zien dat het Agentschap de bevoegdheden die het meekreeg, zou uitoefenen in de geest van het Vlaamse regeerakkoord. Wordt dus vervolgd.

Helga Stevens ondervroeg de minister-president, sinds kort ook bevoegd voor media, over de aandacht voor de Paralympics op de openbare omroep. Ze had zich immers geërgerd aan de gebrekkige mediabelangstelling bij deze organisatie. In schril contrast overigens met de Olympische Spelen kort voordien. Zo kreeg de VRT-kijker bij het behalen van de bronzen medaille van Jan Boyen (achtervolging piste) enkel maar een pasfoto van de sporter te zien. Hoewel Kris Peeters vond dat het altijd beter kan en de vraag van Helga terecht was, was er volgens hem evenwel genoeg aandacht aan besteed in de media. Overigens was het Paralympics Committee blijkbaar zelf geen vragende partij voor meer live uitzendingen. Begrijpe wie kan!

Kamer

Een nieuwe zitting in de Kamer, een nieuwe situatie. Aangezien op 21 september de N-VA-leden besloten om de federale meerderheid niet langer te steunen, en het kartel daarna ophield te bestaan, wijzigde ook voor de N-VA in de Kamer een en ander. De N-VA vormde samen met CD&V immers één fractie. Tijdens het Bureau van de Kamer, waar de N-VA niet in zetelt, kondigde Servais Verheirstraeten (fractievoorzitter CD&V) aan dat de gezamenlijke fractie CD&V/N-VA ophield te bestaan, en dat CD&V voortaan op zichzelf een fractie vormt. Daarop meldde Jan Jambon aan de voorzitter van de Kamer, Herman Van Rompuy, dat ook de N-VA voortaan een aparte fractie zal vormen. Jan zal trouwens het voorzitterschap van die nieuwe N-VA-fractie op zich nemen. Door een eigen fractie te vormen verliest de N-VA weliswaar een aantal mandaten (zoals het ondervoorzitterschap van de Kamer), maar dat is voor de N-VA niet het belangrijkste. Belangrijker is dat de N-VA nu vrij en ongebonden in de Kamer haar werk kan voortzetten. Consequent, rechtlijnig en constructief, zoals altijd. En met Jan als fractievoorzitter.

Peter Luykx diende maandag een wetsvoorstel in dat garanties moet bieden voor een minimale dienstverlening bij overheidsbedrijven. Hij deed dit naar aanleiding van de nationale staking die maandag het land verlamde. Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) sloot in juni nog een akkoord met de vakbonden om slechts over te gaan tot een staking indien alle andere pogingen tot conflictbeheersing mislukten. Aangezien de vakbonden nu reeds vóór het sociaal overleg beslisten om het werk neer te leggen, werd duidelijk dat het akkoord tussen de minister en de bonden ten dode is opgeschreven. Peter pleit daarom voor een hardere aanpak en roept de federale regering op om de trein- en busreizigers niet meer in de kou te laten staan.

Voormalig Colombiaans presidentskandidate Ingrid Betancourt reist dezer dagen de wereld rond om te getuigen over haar jarenlange gijzeling door de extreemlinkse rebellen van de FARC en haar bevrijding door het Colombiaanse leger. Dat zou ook het thema worden van haar uiteenzetting in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Althans, dat was wat Sarah Smeyers verwachtte Helaas kregen de Kamerleden een sentimentele boodschap over hoe mooi het wel niet is dat wij in België met twee verschillende gemeenschappen zo vredevol naast elkaar leven en hoe hard het haar zou spijten mocht daarin verandering komen, voorgeschoteld. Doodjammer dat een dame met zoveel allure zich zo gemakkelijk voor de belgicistische kar laat spannen. De dag voordien was Betancourt al te gast bij ons koningspaar. Zou er soms iets besmettelijks in de lucht hangen in Laken?

In de zaak van de moord op Joe Van Holsbeeck oordeelde het Brusselse Hof van Assisen dat één van de daders, Adam G., niet schuldig was aan roofmoord maar aan diefstal met geweld met ongewild de dood tot gevolg. Eerder veroordeelde de Jeugdrechtbank de mededader, Mariusz O., voor roofmoord. Het is niet aan het parlement, noch aan de minister van Justitie om te oordelen of de uitspraken al dan niet correct zijn. Wel is het vreemd dat in twee identieke zaken twee verschillende uitspraken worden geveld. Dit brengt de rechtszekerheid in het gedrang en wekt de indruk dat justitie met twee maten en twee gewichten werkt. Parlementslid Els De Rammelaere ondervroeg minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) daarover in de commissie. Helaas kon hij geen afdoend antwoord geven omtrent de rechtsonzekerheid en onbillijkheid die de uitspraken opwekken bij de publieke opinie. Wel liet hij verstaan voorstander te zijn van de motiveringsplicht bij het Hof van Assisen en zou hij daaromtrent een zoveelste studie laten uitvoeren. Tussen de regels door kan begrepen worden dat de minister het gebrek aan motivering ziet als oorzaak voor de verschillende uitspraken. Op de vraag of Adam G. zijn straf al dan niet in ons land zou mogen uitzitten, zoals door hem gevraagd, antwoordde de minister negatief. De voorwaarde voor zijn uitlevering was het uitzitten van de straf in zijn thuisland en dit zou worden uitgevoerd. Uiteraard wordt dit dossier verder opgevolgd.

Flor Van Noppen was deze week weinig verrast toen minister van Energie Paul Magnette (PS) aankondigde dat een beslissing over het MYRRHA-project van het SCK nog niet voor morgen is. Flor ondervroeg de minister hierover in de Commissie Bedrijfsleven. In mei had Magnette beloofd tegen oktober te beslissen of de federale regering MYRRHA al dan niet financieel zou ondersteunen. De minister grijpt nu voor de zoveelste keer naar zijn geliefde vertragingsmechanisme: de expertencommissie. Een commissie in de schoot van het Agentschap voor Nucleaire Energie (ANE) in Parijs krijgt een half jaar de tijd om Magnette te adviseren. Het is zeer de vraag in welke mate dit advies onafhankelijk zal zijn, aangezien verschillende andere Europese landen hun eigen agenda hebben met betrekking tot onderzoek naar kernenergie. Flor vraagt nu met aandrang een debat in het parlement over MYRRHA. Het wordt tijd dat de Vlaamse regeringspartijen Open Vld en CD&V kleur bekennen in dit dossier en zich niet langer laten gijzelen door de Parti Socialiste.

Senaat

In de Senaat heeft Louis Ide niet stilgezeten tijdens het parlementaire reces. Door middel van het analyseren van verkregen antwoorden op schriftelijke vragen, legde hij weer enkele fundamentele verschillen bloot in de Belgische gezondheidszorg. Bovendien vond hij in een antwoord van minister Arena verschillende fouten, waardoor de controlefunctie van parlementairen moeilijk uit te voeren is. Op basis van al de antwoorden stelde hij enkele dossiers samen, waarvan u de webverwijzingen hieronder vindt. Voorts wordt ook in de Senaat alles in stelling gebracht voor een nieuw parlementair jaar!
* Kinesitherapie: http://www.n-va.be/kinesitherapie
* Medische Radiologie: http://www.n-va.be/radiologie
* Gezondheidszorg asielzoekers: http://www.n-va.be/asielgezond

Auteur:
Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be