Gemeente Berkelland

Persbericht
10 oktober 2008

Najaarsnota laat voordelig saldo zien

Het financiële beeld zoals dat zich in het begrotingjaar 2008 laat aanzien kan na het verschijnen van de najaarsnota positief worden bijgesteld. Er zijn met name drie grote ontwikkelingen die leiden tot een positieve bijstelling van de begroting 2008 met E 1.085.000. De positieve ontwikkelingen zijn, voor zover ze structureel van aard zijn, eveneens verwerkt in de begroting 2009.

Er zijn vijf grote ontwikkelingen die in totaliteit leiden tot de positieve ontwikkeling van het resultaat. Dit zijn de rente-inkomsten (E 783.000), de extra dividendinkomsten (E 445.000), het achterblijven van investeringen (E 932.000), de woningaanpassingen (-/- E 507.000) en de WWB (-/- E 372.000).

Per punt een korte toelichting:
. De incidentele meevallers van de afgelopen jaren zorgen ervoor dat er inkomsten uit rente binnenkomen. Omdat dit tot voor kort niet voor de hand lag is hier in de begroting geen rekening mee gehouden.
. De goede resultaten van Nuon zorgen voor extra dividendinkomsten. Daarnaast heeft Nuon dit jaar 5% extra dividend uitgekeerd.
. Doordat investeringen nog niet gerealiseerd zijn vallen de lasten voor deze investeringen lager uit.
. Er is een groter beroep gedaan op de WMO voor duurdere woningaanpassingen.
. Er zijn meer mensen die een beroep op de WWB (Wet werk en bijstand) doen dan we verwachtten bij de begroting 2008.

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor het overschot toe te voegen aan de algemene reserve.

---


Gemeente Berkelland