Gemeente Achtkarspelen


Weekend 11 en 12 oktober: Rondje Kunst Achtkarspelen

Zaterdag 11 en zondag 12 oktober organiseert de gemeente Achtkarspelen voor de 9e keer het Rondje Kunst Achtkarspelen. 11 Kunstenaars presenteren op diverse locaties in de gemeente hun kunstwerken.

Overzichtsexpositie
Als voorproefje op het Rondje Kunst Achtkarspelen kan iedereen t/m 12 oktober alvast kennismaken met het werk van de kunstenaars. Alle deelnemers aan het Rondje Kunst Achtkarspelen exposeren namelijk van 30 september t/m 12 oktober in het tuincafé `De Uithof' De Kruidhof.

Tijden
Zaterdag 11 oktober van 10.00 - 17.00 uur
Zondag 12 oktober van 12.00 - 17.00 uur

Deelnemers


1. Botanische tuin De Kruidhof
In de Kloostertuim van De Kruidhof zijn beelden te zien van Dries Reeder. Dries Reeder maakt beelden uit steen en metaal. Veel van zijn beelden zijn assemblages van ongelijksoortige materialen. Voor Dries Reeder ís alles er al om ons heen, je hoeft het maar op te zoeken en te zien. Zijn leven als kunstenaar is een zoektocht naar onderdelen voor zijn assemblages, composities in combinaties van materialen.

Tijdens het Rondje Kunst Achtkarspelen worden er ook demonstraties gegeven. Pyr Bosma geeft een demonstratie Beeldhouwen en Margreet Braaksma-Loonstra geeft een demonstratie Aquerel. De tijden van de demonstraties zijn:
Zaterdag 11 oktober van 11.00 tot 14.00 uur
Zondag 12 oktober van 13.00 uur tot 16.00 uur

Schoolstraat 29B, 9285 NE Buitenpost, (0511) 54 12 53


2. Betting Kroese
Na een periode van ziekte kreeg Betting Kroese de beschikking over meer vrije tijd. Om hier invulling aan te geven heeft hij schilderen en tekenen als hobby opgepakt. De in Harlingen geboren schilder heeft iets met boten. In veel van zijn werk spelen schepen een belangrijke rol. Zijn werk bestaat uit landschappen, bloemen, stads- en havengezichten en stillevens. Betting Kroese kiest onderwerpen die hem aanspreken en kiest daarbij de techniek die hij daarvoor het meest geschikt vindt. De technieken zijn o.a. olieverf, pastel, potlood, acryl en aquarel. Zijn favoriete techniek is aquarel.

De Spil 2, 9285 VJ Buitenpost, (0511) 54 18 47


3. Harry Velvis (exposeert alleen zaterdag 11 oktober) Na een periode van figuratief schilderen komt er Velvis zijn werk meer nadruk op abstractie. De werkelijkheid wordt daarin neergezet in soms symbolische, soms schematische beelden.
Daarnaast experimenteert Harry Velvis met lino en houtsnede. Ook in de schilderijen komen grafische invloeden terug.
Momenteel werkt hij ook aan ruimtelijke vormen in hout en metaal. Uitgaande van dat werk maakte hij illustraties voor verschillende uitgaven.
In zijn werk zoekt hij in alle vrijheid toch altijd naar een verbindend element of een symbool.
Zowel in zijn atelier als in de expositieruimte is een aantal werken te zien. Bij mooi weer zal ook in de tuin werk in hout worden getoond.

Zwanebloem 13, 9285 LZ Buitenpost. (0511) 54 10 27


4. Suzan Bosch
Suzan Bosch combineert zelfgeschept papier, verfdecoratie, collages en poëzie (Nederlands- en Friestalig) in een breed scala aan objecten. Niet alleen maakt ze doosjes en kleine objecten maar ze cobineert ook beeld en woord op doek en in de vorm van kleine boekjes. Ze laat het toeval graag meespelen bij het vinden van nieuwe materiaalcombinaties en technieken. In haar werk is ze steeds op zoek naar een evenwicht tussen transparantie en diepte en probeert ze de intensiteit van het kleine gebaar te vinden.
Bezieling en zoeken naar de essentie zijn belangrijke thema's voor haar eigen kunstzinninge werk. Deze thema's zijn ook de basis voor de manier waarop zijn in haar prakijk Ziel & Zaak mensen begeleidt. Met behulp van kunstzinnige ervaringen in coaching, retraites en workshops helpt zij als loopbaanpsycholoog mensen hun levens- en werkdrijfveren (terug) te vinden.

West 31, 9285 WB Buitenpost, (0511) 54 00 19


5. Pilat & Pilat
Pilat & Pilat exposeert werk van Alie Waalkens. Alie Waalkens maakt heldere schilderijen waarin het kleurgebruik een belangrijke rol speelt. Meer dan vijftig van haar werken zijn nu te zien in de interieurwinkel in Twijzel.
Door de veelvuldige herhaling van lijnen en patronen oogt het werk op het eerste gezicht behoorlijk formeel. Een hele serie van haar doeken draagt dezelfde titel `repetition, it never seems to stop'. Al gauw geven de schilderijen een gevoel van opluchting. Het werk is niet zonder humor en blijkt allerminst emotieloos. De zorgvuldig gekozen kleurvlakken geven letterlijk ruimte. Strakke, rationele banen in heldere kleuren worden afgewisseld door transparante, onaffe lijnen van puur gevoel. De randen van het doek worden niet zelden opengelaten, waardoor de kleur van de, sioms ongeprepareerde drager een spannende rol speelt in het beeld.

Tsjerkebuorren 40, 9286 GC Twijzel, (0511) 54 17 50


6. Pier Douma
Pier Douma schildert al 15 jaar onder leiding van meerdere docenten op De Meldij te Drachten. Daar werkt met verschillende technieken als aquarel, acryl en olieverf. Hij maakt schilderijen van stillevens, landschappen, portretten en objecten. Voorgaande jaren was zijn inspiratie "Da Vinci Code" met het verhouding getal in de natuur ( Phi ). Nu is het thema meer algemeen. Met deze expositie wil hij de bezoekers stimuleren ook een hobby te nemen waarin hun creativiteit tot uiting kan komen.

"Clubhuis Tennisbaan T.T.C." Kootstertille, Willem Frederikstrjitte 14, 9288 CG Kootstertille,
06 10 41 49 67/ (0512) 33 13 69


7. Mary van Asperen - Atkins
De stijl van Mary van Asperen-Atkins is geometrische abstractie; het maken van composities met geometrische vlakken en kleuren. Ze abstraheert vormen om ze vervolgens terug te brengen tot geometrische vlakken. Licht, kleur en de grote ruimtelijke werking bepalen het beeld.

Reahel 11, 9284 XG Augustinusga, (0512) 35 21 50


8. Stichting Daeldersplak
Op Daeldersplak werken 10 kunstenaars met een verstandelijke beperking. Zij maken voornamelijk keramiek en daarnaast ook schilderijen en tekeningen.

De Sânnen, 9289 HK Dorgeham, (0512) 33 16 91


9. Bert van der Meer
Bert van der Meer is vanaf jongs af aan tekenaar maar vanaf 2003 actief als schilder van stillevens in olieverf. Bert is gefascineerd door bodemvondsten en verwerkt deze dan ook regelmatig in zijn stillevens. Hij is autodidact, wel heeft hij steun en advies gekregen van verschillende schilders in hetzelfde genre. Eind 2005 is hij gaan wonen in een 19e eeuwse boerderij in Surhuisterveen, daar houdt hij momenteel zijn eigen atelier.

Blauwhuisterweg 43, 9231 AB Surhuisterveen, 06 41 99 31 25


10. Tamme Hoekstra
Tamme Hoekstra exposeert in eigen atelier olieverfschilderijen en liho's. Tamme maakt olieverfschilderijen van landschappen, portretetn en mensen. Ook maakt hij kleuren- en zwart-witlitho's van diverse onderwerpen.

Gedempte Vaart 40a, 9231 AW Surhuisterveen, (0512) 36 38 74


11. Klaske Kalsbeek - Vlasma
Klaske Kalsbeek-Vlasma bouwt, geraakt door kleur, licht, horizon en luchten, al schilderend de compositie op van bloemen, stillevens of landschappen in haar aquarellen.

Heidbuorren 3, 9221 TM Rottevalle, (0512) 34 20 47