Gemeente Rotterdam

Vertellingen over Rotterdammers zijn de rode draad in het programma dat het Gemeentearchief Rotterdam presenteert tijdens de landelijke Week van de Geschiedenis vanaf zaterdag 11 oktober. Het gemeentearchief heeft meer dan 700 jaar geschiedenis in huis en belicht die historie met theatrale monologen en sterke verhalen. Het programma is inmiddels genomineerd voor de Week van de Geschiedenisprijs.

Open dag: acteurs vertellen
Theatrale rondleidingen starten elk kwartier tijdens de open dag van zaterdag 11 oktober. Het archiefgebouw is die dag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Acht amateur-acteurs houden monologen in de depots op basis van archiefstukken: over de belevenissen van een Feyenoordfan, de lijfarts van Willem van Oranje en een olieman van de Holland Amerika Lijn. Hij dobberde na de schipbreuk van de SS Zaandam in 1942 maandenlang rond op een vlot.

Open dag: mobiele verhalenstudio
(Oud)inwoners van de Maasstad die zelf graag vertellen, kunnen dat doen in een mobiele studio. Daar worden interviews afgenomen en zijn verhalen van anderen te beluisteren. Het archief voert dit project uit in samenwerking met RTV Rijnmond, Stichting de Hofbogen en het Historisch Museum Rotterdam.

Open dag: kinderatelier en Rotterdamologie
Kinderen kunnen marmeren, kalligraferen en boekbinden in het grote restauratieatelier. Voor volwassenen is er tweemaal een stoomcursus Rotterdamologie, gegeven door stadshistoricus Paul van de Laar. Meer over het aanbod van stoomcursussen, te beluisteren documentaires van RTV Rijnmond, films over Rotterdam en het kabouter Piggelmee-spel op www.gemeentearchief.rotterdam.nl.

Kampioenschap Sterke Verhalen Vertellen
Wie de Vliegende Hollander heeft gezien of de geest van Kaat Mossel kan meedingen aan het Kampioenschap Sterke Verhalen Vertellen op dinsdag 14 oktober in het gemeentearchief vanaf 19.30 uur. De winnaar mag overnachten op de SS Rotterdam en krijgt een indrukwekkende trofee. Het gemeentearchief organiseert dit kampioenschap in samenwerking met RTV Rijnmond. RTV Rijnmond-journalist Jack Kerklaan presenteert de avond.

Bron: Bestuursdienst, 29-09-2008