Gemeente Gilze en Rijen

11 oktober open dag voor jeugdbrandweer

Kom zaterdag zelf spuiten en bekijk demo jeugdkorps!

Mark van Riel (Rijen) en Edgard Koopman (Gilze) hebben er enorm veel zin in. Wat deze plaatselijke instructeurs betreft, wordt de open dag voor de werving van een jeugdbrandweer aanstaande zaterdag (11 oktober) een groot succes. De jeugd kan zelf de spuit hanteren, een brandweerpak aantrekken en met de wagen rijden. Het jeugdkorps van Oisterwijk geeft demonstraties.

"Tussen elf uur 's ochtends en drie uur 's middags kunnen jongeren, met of zonder hun ouders, komen kijken en meedoen bij onze kazernes in Rijen en Gilze", zegt Edgard Koopman. "Bij ons in Gilze demonstreert het Oisterwijkse jeugdkorps 's morgens. Daarna gaan ze naar Rijen waar ook een demonstratie volgt. Ondertussen kan de jeugd zowel in Rijen als Gilze meedoen aan brandweerspelletjes zoals met een spuit op een doel mikken en zo. We zijn met voldoende mensen van ons volwassen korps aanwezig om informatie te verstrekken aan iedereen die dat wil."

Mark van Riel (l) en Edgard Koopman (r) met twee jongeren

Edgard verwacht dat ook kinderen jonger dan twaalf jaar komen kijken. Dat mag natuurlijk, maar het lidmaatschap voor het jeugdkorps dat Gilze en Rijen wil vormen, is voorbehouden aan 12- tot 18-jarigen. Het wordt één jeugdkorps voor Gilze en Rijen samen. De leden uit Gilze worden per brandweerbusje naar Rijen gebracht voor de wekelijkse clubavond en andersom. De clubavonden zijn afwisselend in Rijen en Gilze.

"We mikken op een jeugdkorps van ongeveer 16 jongeren", vertelt Mark van Riel. Hij hoopt aanstaande zaterdag volop jongeren tegen te komen die over de vereiste eigenschappen beschikken:

lef, doorzettingsvermogen en samenwerken. Mark: "Mooie deugden die samenkomen bij de jeugdbrandweer. Sommigen jongeren hebben zich zelfs al aangemeld als lid. Ik denk dat het wel een succes gaat worden!"

Het lidmaatschap is nog gratis ook. Op de lange termijn hopen de korpsen in Rijen en Gilze er nieuwe vrijwilligers voor de 'echte' brandweer aan over te houden. Vanaf 18 jaar kunnen ze daar terecht.