Nederlands Architectuurinstituut

NAi in gesprek met ministers over architectuurvisie

In het kader van
de manifestatie `Maak ons land' gaat het Nederlands Architectuurinstituut in de maand oktober met ministers de discussie aan over de nieuwe architectuurvisie `Een cultuur van ontwerpen'

Op 16, 21 en 27 oktober presenteren minister Ronald Plasterk van OCW, minister Ella Vogelaar van WWI en minister Jacqueline Cramer van VROM de speerpunten uit de nieuwste architectuurvisie. De speerpunten worden kritisch bekeken en de centrale vraag hierbij luidt: Hoe ambitieus is de nieuwe architectuurvisie daadwerkelijk en hoe gaat de vakwereld hieraan invulling geven?

Tegenstelling
In de jongste architectuurvisie beschrijft het kabinet een merkwaardige tegenstelling. Nederlandse architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwers staan internationaal in hoog aanzien. Tegelijkertijd groeit de onvrede over hoe Nederland er zelf uitziet. Zowel bij de Nederlandse burger als bij professionals en politici leeft een breed gedeeld gevoel dat Nederland verrommelt. De visie benoemt drie speerpunten om dit tij te keren. Het eerste speerpunt gaat in op het vroegtijdig betrekken van ontwerpers bij planontwikkeling. Het tweede speerpunt vraagt aandacht voor onze omgeving vanuit stedenbouwkundig en regionaal ontwerp. Tot slot gaat de visie in op de opgave van herbestemming en herontwikkeling.

In gesprek
Hoe kunnen de gestelde ambities worden gerealiseerd en verankerd? En hoe kunnen burgers en private partijen ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen? Over onder andere deze vragen gaan politici en uitvoerders met elkaar in gesprek. In ieder debat wordt een speerpunt tegen het licht gehouden. Minister Plasterk (OCW), minister Vogelaar (WWI) en minister Cramer (VROM) openen de avond met de presentatie van de architectuurvisie, met een focus op een van de speerpunten. Bij de debatten zijn onder anderen aanwezig Bernard Colenbrander (hoogleraar TU Eindhoven), Adri Duivesteijn (wethouder van Almere), Mariet Schoenmakers (directeur AM Concepts), Luuk Boelens (Urban Unlimited en hoogleraar Universiteit Utrecht) en Ole Bouman (directeur NAi).

Programma
Van 20.00 tot 22.00 uur in het Auditorium van het NAi, Museumpark 25 in Rotterdam
Donderdag 16 oktober: Ontwerp voorop: structurele verankering in rijksprojecten en -programma's met minister Plasterk van OCW Dinsdag 21 oktober: Herbestemming en herontwikkeling met minister Vogelaar van WWI
Maandag 27 oktober: Versterken stedenbouw en regionaal ontwerp met minister Cramer van VROM

Reserveren: www.nai.nl/inschrijven

Maak ons land
Met de manifestatie `Maak ons land' roept het NAi iedereen op ideeën aan te leveren over hoe Nederland er in de toekomst uit moet zien. Vanaf 11 oktober 2008 is het NAi ruim zes maanden een werkplaats voor de ruimtelijke inrichting. Van november tot en met april staat elke maand een specifieke opgave centraal. De opgaven zijn mobiliteit, wonen, werken, vrije tijd, groen en water. Meer informatie over `Maak ons land' staat op www.nai.nl/maakonsland. Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten die het NAi organiseert naar aanleiding van de manifestatie, meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief op www.nai.nl/nieuwsbrief.