Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 15 augustus 2008, Den Haag

Haags Historisch Museum

Oh, oh Den Haag
Wonderschone stadsgezichten in het Haags Historisch Museum

Van 11 oktober 2008 tot 11 januari 2009 presenteert het Haags Historisch Museum een tentoonstelling van Haagse stadsgezichten uit de 16de tot en met de 19de eeuw. Van de vroegst bekende schilderijen, die vooral het Binnenhof en omgeving laten zien tot de 19de-eeuwse werken waarop voor het eerst ook delen van de armoedige buurten van Den Haag getoond worden. De stadsgezichten hangen naast foto's van dezelfde, maar dan actuele stadsgezichten. Als bezoeker kunt u doordat de schilderijen, tekeningen en enkele historische stadsplattegronden per plek samen zijn gebracht als het ware een wandeling door Den Haag maken. Zo wordt aandacht besteed aan de Hofvijver en omgeving, aan het oude centrum rond Grote Kerk en Nieuwe Kerk, aan de randen van de stad en tenslotte ook aan de omstreken. Enkele nog niet eerder getoonde aanwinsten maken de tentoonstelling compleet.

Spectaculair is het bijna vijf meter brede gezicht op Den Haag dat Jan van Goyen rond 1651 maakte in opdracht van het stadsbestuur. Het toont de stadsrand, gezien vanuit de weilanden ter hoogte van het tegenwoordige industrie- en kantorengebied De Binckhorst. Diverse bekende gebouwen zoals de Grote Kerk, het stadhuis aan de Groenmarkt en de Ridderzaal zijn op het schilderij te herkennen.

Als bezoeker kunt u doordat de schilderijen, tekeningen en enkele historische stadsplattegronden per plek samen zijn gebracht als het ware een wandeling door Den Haag maken. Zo wordt aandacht besteed aan de Hofvijver en omgeving, aan het oude centrum rond Grote Kerk en Nieuwe Kerk, aan de randen van de stad en tenslotte ook aan de omstreken. Enkele nog niet eerder getoonde aanwinsten maken de tentoonstelling compleet.

Kunstenaars beeldden aanvankelijk uitsluitend het oudste en meest voorname deel van de stad uit, namelijk de Hofvijver met de omringende bebouwing. Daarnaast werden idyllische laantjes dichtbij de stad, zoals het Nachtegaalspad (de tegenwoordige Parkstraat) en de Leidse straatweg in het Haagse Bos afgebeeld. Scheveningen was eveneens een geliefd onderwerp. Dit vissersdorpje, had al in de 17de eeuw een grote aantrekkingskracht op dagjesmensen. Velen van hen kochten een schilderij als herinnering aan het strandbezoek. Op de tentoonstelling wordt, ook via tekeningen uit het Haags Gemeentearchief, aandacht besteed aan de vele buitenplaatsen die rond de stad waren te vinden. Sinds de 17de eeuw waren dit de locaties waar rijke stedelingen de zomer doorbrachten. Bij de vele stadsuitbreidingen zijn gelukkig tal van deze historische buitenplaatsen bewaard gebleven. Bekende voorbeelden zijn Clingendael, Zorgvliet (met het Catshuis) en Ockenburgh. In de 19de eeuw kozen kunstenaars ook minder chique gebouwen, buurten en straatjes als onderwerp. Op de tentoonstelling is onder andere een nieuw verworven schilderij van Jan Weissenbruch te zien, dat een arbeidershofje aan de Nieuwe Haven toont.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie die u voert door het Den Haag van eeuwen geleden. Historische stadsgezichten worden vergeleken met de huidige. Beeldmateriaal

Een selectie afbeeldingen van de schilderijen in deze tentoonstelling kunt u downloaden. Meer beeldmateriaal is beschikbaar op aanvraag.