Gemeente Eersel


Hippisch evenement Eersel Postel rally viert zijn 9e lustrum

Van het recreatief hippisch evenement de rally Eersel-Postel-Eersel staat op zondag 12 oktober 2008 de 45e editie op het programma

Op deze zondag rijden ongeveer 200 ruiters te paard en 115 deelnemers met hun rijtuig een rally van Eersel naar Postel en weer terug naar Eersel. Voordat de deelnemers naar Postel vertrekken, nemen alle deelnemers deel aan het defilé, een stoet van enkele kilometers lengte die door de straten van Eersel trekt. Op het historisch marktplein van Eersel wordt onder een publieke belangstelling van ieder jaar weer duizenden mensen om 10.00 uur het defilé afgenomen door de burgemeester van Eersel evenals enkele prominente gasten. In verband met de hierna te noemen samenwerking met een paardenevenement in Mol zullen ook diverse prominente Belgische gasten bij het defilé aanwezig zijn.

De jachthoornblazers Les Veneurs de Brabant zorgen voor een bijzondere sfeer tijdens het defilé.

Activiteiten

Er staan allerlei activiteiten op het programma tijdens deze 45e editie van de rally.

Voorafgaand aan het defilé is er een presentatie door de Fokvereniging Het Friesche Paard Zuid Nederland. Halverwege het defilé vertrekken een tiental deelnemers voor een endurance demonstratie rit naar het Domein Zilvermeer in Mol (België). Een endurance rit is een wedstrijd waarin de snelheid en marathoncapaciteiten van een paard onder het zadel worden beproefd. Deze wedstrijden testen de kennis en kunde van de deelnemer om zijn paard zo snel en goed mogelijk over een gemarkeerde route door verschillende terreinen te rijden waarbij het paard te allen tijde fit to continue dient te zijn. Het motto van de sport is: to finish is to win.

Het publiek op de Eerselse Markt kan in de periode dat de rallydeelnemers onderweg zijn naar Postel dan wel op de terugweg op de Markt een streekproductenmarkt bezoeken. Deze markt wordt door het Hippisch Comité Kempenland in samenwerking met de stichting Land van de Zaligheden georganiseerd. Het publiek kan kennismaken met diverse producten die deze regio op culinair dan wel ander terrein te bieden heeft.

In het kader van gezondheidsbevordering verzorgen de gemeente Eersel en de GGD Brabant-Zuidoost op de rallydag een groente- en fruitbuffet. Allerlei groente en fruitsnacks worden gratis aan het publiek aangeboden. De GGD Brabant-Zuidoost probeert op deze manier de mensen te overtuigen dat groente en fruit niet alleen een lekker, maar vooral een gezond tussendoortje is. Tevens wordt de bezoekers informatie verschaft over een gezonde leefstijl.

Halverwege Eersel en Postel, op de Witrijt, is de zogenaamde sherrypost ingericht. Alle deelnemers krijgen hier even rust om iets te eten en te drinken. Deze locatie, gelegen langs de weg van Eersel naar Postel, is ook voor het publiek goed te bereiken en een mooie gelegenheid om alles rustig te bekijken.

Tussen 16.00 en 18.00 uur komen de deelnemers via Voortseweg en de Oude Postelseweg weer op de Markt in Eersel terug. Iedere deelnemer ontvangt een herinneringsvaantje en de 's-morgens uitgereikte startkaart wordt ingenomen en doorgegeven naar de rekenkamer waar de uitslag van de rally wordt opgemaakt.

Het programma op zondag 12 oktober

9.40 uur Presentatie van het Friese paard op de Markt

10.00 uur Defilé van de deelnemers in het centrum van Eersel

10.45 uur Start endurance rit van Belgische en Nederlandse ruiters naar het Domein Zilvermeer in Mol

11.00 uur Start van de rally: Equipes op het Hint en Aanspanningen op de Markt

11.00-18.00 uur Presentatie van streekproducten op de Markt

12.00-18.00 uur Groente- en fruitbuffet georganiseerd door de GGD

15.00 uur Presentatie van het Friese paard op de Markt

16.00 uur Terugkomst eerste rally deelnemers

17.00 uur Terugkomst op de Markt van de Endurance ruiters

19.30 uur Uitslag en prijsuitreiking in het gemeentehuis van Eersel

Voor nadere inlichtingen over de rally Eersel-Postel kan contact worden opgenomen met het secretariaat van de Stichting Hippisch Comité Kempenland, telefoon 0497 512724. www.eerselpostel.nl