Gemeente Voorschoten

Museum Voorschoten

Lezing in Historisch Museum Voorschoten

historisch museum De heer P. van Beurden, pastor, geeft op zondagmiddag 12 oktober 2008 een lezing over `Het herstel van de hiërarchie en de emancipatie in de katholieke kerk'. De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling `St. Laurentius aan de Vliet'. De lezing begint om 14.00 uur. Locatie: Historisch Museum Voorschoten, Voorstraat 17. De toegang voor zowel de lezing als het museum is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

In 2008 is het 150 jaar geleden dat er weer een katholieke parochie in Voorschoten werd gesticht. Deze ontwikkeling was een rechtstreeks gevolg van de ontwikkelingen tijdens de Franse tijd waarin Napoleon een nieuwe burgerlijke wetgeving instelde. Na de Franse bezetting werd in 1813 veel van deze nieuwe regelgeving teruggedraaid, maar onder Thorbecke krijgt de vrijheid van Godsdienst daadwerkelijk gestalte: Vanaf 1853 mochten bisschoppen zich weer in Nederland vestigen en de schuilkerken verdwenen. In 1858 werd Voorschoten als parochie zelfstandig.

Peter van Beurden is pastor van de RK parochie Heilige Laurentius in Voorschoten. In zijn lezing schetst hij een beeld van de ontwikkelingen en het herstel van de katholieke geloofsgemeenschap, vanaf het einde van de achttiende eeuw t/m het recente verleden met zijn verzuiling en oecumenische samenwerking. Een interessant gegeven dat leerpunten bevat voor de huidige multiculturele samenleving.

De tentoonstelling `St. Laurentius aan de Vliet' loopt t/m 9 november 2008. Het museum is geopend op vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur. Het museum is gevestigd aan de Voorstraat 17 te Voorschoten. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer informatie over het museum: http://www.historischmuseumvoorschoten.nl/

De Stichting Historisch Museum Voorschoten is een stichting zonder winstoogmerk met als doel het historisch erfgoed van de gemeente Voorschoten voor het nageslacht te bewaren en voor geïnteresseerden tentoon te stellen. De stichting heeft hiervoor het Historisch Museum Voorschoten opgericht. De stichting steunt op vrijwilligers, vrijwillige bijdragen (Vrienden van het HMV) en donateurs.
* 12 oktober 2008