Agenda publieke optredens minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken (13 tot en met 19 oktober 2008)

Minister Van der Hoeven

Minister Maria van der Hoeven brengt van 12 tot en met 16 oktober 2008 een werkbezoek aan Saoedi Arabië en Qatar. Het bezoek van de minister heeft als doel de economische en politieke banden met deze landen verder te versterken.

Tijdens haar bezoek aan Saoedi Arabië zal minister Van der Hoeven besprekingen voeren met de Saoedische plaatsvervangend energieminister zijne Koninklijke Hoogheid prins Abdulaziz bin Salman en met diverse andere ministers. Ook zal ze een bezoek brengen aan en overleg voeren met de CEO van het Saoedische bedrijf SABIC en ook met Saudi Aramco. Verder zal ze de openingstoespraak verzorgen van een Holland Seminar dat wordt georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Saoedi-Arabië, in samenwerking met de Kamer van Koophandel in Dammam. Hier ontmoet zij een handelsdelegatie van zo'n 40 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die onder leiding van oud FME voorzitter Arie Kraaijeveld deze zelfde periode Saoedi Arabië en Qatar bezoeken.

In Qatar zal minister Van der Hoeven besprekingen voeren met energie- en industrieminister Al-Attiyah en diverse andere bewindslieden. Zij brengt daarnaast een bezoek aan een vestiging van Shell in Qatar. Ook in Qatar zal de minister een Holland Seminar openen, hier georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Qatar, samen met de Kamer van koophandel van Doha.

Staatsecretaris Heemskerk

Maandag 13 oktober
9.30-10.00 uur
Speech tijdens de opening van de zevende World Conference of Trade Promotion Organizations (WTPO). Prominente andere sprekers zijn o.a. Harsha Verdhana Singh (deputy DG WTO) en Patricia Francis (directeur International Trade Center). De WTPO is een bijeenkomst van organisaties die zich richten op handelsbevordering, zoals in Nederland de EVD. De conferentie wordt elke twee jaar georganiseerd onder de vlag van het International Trade Center (ITC), onderdeel van UNCTAD. World Forum Convention Centre, Churchillplein 10, Den Haag

Dinsdag 14 oktober
14.00-17.00 uur
Werkbezoek aan Eindhoven in het kader van het ICT-beleid en microfinanciering. De staatssecretaris bezoekt onder andere wethouder voor Economische Zaken Van Merrienboer en een aantal door EZ gesponsorde ICT-projecten in het Catharina ziekenhuis.

Aan het eind van de middag verricht Heemskerk de aftrap voor het verstrekken van microfinanciering door ondernemersnetwerk Motivity. De eerste uitreiking van het microkrediet door Motivity is het startsein voor een proef met het verstrekken van microkredieten in Eindhoven. Door een aantal initiatieven zoals Motivity te ondersteunen, wil het ministerie van Economische Zaken schaalvergroting realiseren en nieuwe aanpakken uittesten. De ondertekening van het eerste microkrediet vindt plaats bij de ontvanger van het microkrediet: Studio Papas, een ontwerpstudio die zich richt op kidsdesign.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed