PERSBERICHT

12 oktober prijsuitreiking in Olympisch Stadion

Hoofdzakengids wint eerste Breast Friends Award

Woerden, 10 oktober 2008 - Mariëlle van der Pers, bezielende kracht achter de unieke website www.hoofdzakengids.nl, is de winnaar geworden van de eerste Breast Friends Award, dankzij een nominatie van haar Breast Friend Susanne Lens. De Breast Friends Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die op uitzonderlijke wijze heeft bijgedragen aan de ondersteuning van borstkankerpatiënten, geheel in lijn met de doelstellingen van 'Breast Friends'. De portalsite Hoofdzakengids ontvangt de prijs op 12 oktober rond 16.30 uur in het Olympisch Stadion in Amsterdam na afloop van 'A Sisters Hope Walk'.

Samen met Marion Dieleman is Mariëlle van der Pers oprichtster van de stichting zonder winstoogmerk 'Hoofdzakengids.nl'. Centraal in het werk van de stichting staat de gelijknamige website, die helemaal gewijd is aan artikelen (hoeden, pruiken, bandana's etc.) om vrouwen (en kinderen) met haarverlies als gevolg van bijvoorbeeld ziekte of chemotherapie een overzicht te bieden van de vele modieuze, mooie en prettig zittende oplossingen. Hiermee voorziet de stichting in een grote behoefte. Dat overzicht was er nog niet toen Mariëlle van der Pers in 2006 zelf geconfronteerd werd met de diagnose borstkanker. Mariëlle: "Op basis van mijn eigen ervaringen hoop ik veel meer patiënten te kunnen helpen. Daarom ben ik ook heel blij met de prijs, dat biedt ons de kans nog meer mogelijkheden te bieden".

De diagnose borstkanker is voor veel mensen schokkend en traumatisch. Vaak zijn zij mentaal en emotioneel nog niet in staat om belangrijke beslissingen te nemen over zorg en behandeling. Tijdens dit hele proces kan een Breast Friend ondersteuning geven. Deze bijstand kan zich op veel verschillende vlakken uiten en zowel emotioneel als praktisch zijn. De prijs bestaat uit 5.000 euro voor de verdere ondersteuning van dit bijzondere project en een fotosessie bij de Nederlandse topfotografe Patricia Steur.

Veel goede initiatieven
In totaal waren 26 nominaties voor de Breast Friends Award ingestuurd naar www.breastfriends.nl. Aan het bepalen van de prijswinnaar heeft de beoordelingscommissie een flinke kluif gehad. De commissie bestond uit personen die actief zijn in de borstkankerwereld: Anemone Bögels (Directeur Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)), Riet van der Heide (Oud-voorzitter BorstkankerVereniging Nederland (BVN)), Karin Schut (ex-borstkankerpatiënte), Christine Boers-Doets (verpleegkundig specialist), Maria van Balen (voorzitter Instellingen PsychoSociale Oncologie (IPSO)), Daniëlle van der Zee (Special Interest Group (SIG) mammacare van de V&VN), Ida van Belle (directeur Stichting Pink Ribbon) en Pieternel Haspels (Psycho-oncoloog, directeur Toon Hermans inloophuis Amersfoort). Karin Schut: "Zoveel goede initiatieven heeft ons aangenaam verrast. Het was moeilijk kiezen maar wij zijn van mening dat deze prijswinnaar erg goed duidelijk maakt hoe borstkankerpatiënten en hun Breast Friends elkaar kunnen helpen en inspireren tot nog meer goede daden". De Breast Friends Award is een initiatief van Roche Nederland.


Noot voor de redactie (